Деца са Косова и Метохије посјетили храм Свете Петке у Гаревцу

Деца са Косова и Метохије посјетили храм Свете Петке у Гаревцу
Деца са Косова и Метохије посјетили храм Свете Петке у Гаревцу
Деца са Косова и Метохије посјетили храм Свете Петке у Гаревцу
Деца са Косова и Метохије посјетили храм Свете Петке у Гаревцу

Дана 26/13. августа 2016. године, када наша Православна Црква прославља успомену на Светог мученика Иполита, храм Свете Петке Параскеве у Гаревцу посјетила су дјеца са Косова и Метохије.

Предсједник Одбора за помоћ дјеци на Косову и Метохији Милорад Арлов покренуо је пројекат „Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске“ гдје је око 500 дјеце дошло у разне крајеве Републике Српске. У тај пројекат укључила се и Општина Модрича која је прихватила педесотеро дјеце. Дјецу су прихватиле породице чија дјеца похађају ЈУ О.Ш. „Свети Сава“ и „Сутјеска“.

Свих педесеторо дјеце са својим вршњацима, њиховим родитељима, наставницима и директором О.Ш. „Сутјеска“ Зорицом Васиљевић дошли су у храм Свете Петке Параскеве на акатист Пресветој Богородици Тројеручици. Акатист су служили протонамјесници Недељко и Никола Горановић, свештеници гаревачки. Послије акатиста свештеник Никола Горановић обратио се присутнима са бесједом, гдје је прво поздравио госте и захвалио им што су дошли да посјете храм Свете Петке, али захвалио је и домаћинима који су прихватили нашу браћу и сестре са наше најсветије српске земље Косова и Метохије. Послије бесједе народ је приступио да цјелива икону Пресвете Богородице Тројеручице, а свештеник их је помазао освећеним уљем. Испред храма Свете Петке одиграли су и неколико кола.

Црквена општина Гаревац - Ново насеље припремила је послужење и скромне поклоне у Светосавском дому за дјецу са Косова и Метохије и дјецу код које су они дошли у госте. За вријеме послужења чланови СОЗ Гаревац - Ново насеље отпјевали су и одсвирали неколико српских пјесама о Косову и Метохији. Светосавска омладинска заједница Гаревац – Ново насеље обавијестила је све парохијане да ће у сриједу код храма Свете Петке сакупљати помоћ у школском прибору за дјецу са Косова и Метохије. Велики број парохијана одазвао се позиву и у складу са својим могућностима донијели су свеске, оловке, гумице, машинице, пернице, торбе итд. у Светосавски дом гдје су чланови СОЗ-а спаковали у неколико пакета. Овој акцији прикључила се и О.Ш. „Сутјеска“ преко својих наставника и ђака. Акцију је подржао и Илија Јевтић из Модриче, власник фирме за производњу обуће Алфа, који је дошао код храма Свете Петке и обећао да је спреман помоћи са 500 пари обуће дјецу са Косова и Метохије.

Извор: Епархија зворничко-тузланска