Дечански хуманитарни фонд обрадовао Србе у повратничким селима и енклавама на Метохији

Божићни поклони за малишане у српским енклавамаНа Бадњи дан Владика Теодосије са својим монасима посетио је неколико повратничких српских села у општинама Пећ, Исток и Клина, где је малишанима поделио божићне поклоне. Већ по устаљеном обичају, захваљујући прилозима који су прикупљени преко Дечанског хуманитарног фонда (Decani Monastery Relief Fund), за преко 180 најугрожениијих породица обезбеђени су прасићи како би Срби повратници прославили Божић уз традиционалну божићну печеницу.

Председник Дечанског хуманитарног фонда Архимандрит Нектарије Серфес из САД (Грчка Православна Архиепископија) прикупио је уочи овогодишњих божићних празника 18.000 америчких долара, од којих је братство манастира обезбедило набавку хране и божићних поклона за децу. Иначе, ово је већ десета година рада Дечанског хуманитарног фонда, преко кога је прикупљен велики број прилога и помоћи за страдални српски народ на Косову и Метохији.

Владика Теодосије у посети српским повратницима у Метохији на Бадњи данПоздрављајући повратнике и честитајући им наступајуће празнике владика их је позвао да у овим пресудним месецима покажу храброст и устрајност. Он је нагласио да широм света има и много оних који желе да помогну Србима, не само да остану на својим огњиштима, већ и да се у своје домове врате и бројни прогнаници. Манастир Високи Дечани је у току 2007. године поред редовних активности у оквиру Дечанског хуманитарног фонда, реализовао и неколико пројеката за повратнике у сарадњи са Норвешком Амбасадом из Београда (канцеларија у Приштини) и Међународном православном хуманитарном организацијом ИОЦЦ (International Orthodox Christian Charities) из САД. Захваљујући овим пројектима за више десетина породица у Метохији обезбеђене су пољопривредне машине и возила, а изграђен је и већи број штала за стоку, како би се ојачао економски живот повратничких села.

“Деца су наша будућност” – причешће деце на Литургији у Липљану 8. јануара Другог дана Божића, викарни епископ липљански Теодосије, с благословом епархијског архијереја, служио је празничну литургију у цркви Светих Флора и Лавра у Липљану. Након Св. Литургије, којој је присуствовало око 300 верника, владика Теодосије је поделио поклоне и деци у овом граду.

Епископ Теодосије са народом испред цркве у Липљну "Много је важно да стално будемо са народом, а нарочито са децом и да их охрабримо, јер деца су наша будућност и у њих највише треба да улажемо. Морамо да надиђемо ово време у коме се налазимо, све опасности, све тегобе, сиромаштво, изолованост где нема слободе и основних људских права. Зато се трудимо у оквиру наших могућности да народу, осим речи утехе помогнемо и материјално, јер веома тешко живе, посебно у малим енклавама", изјавио је владика Теодосије за новинаре након литургије. Владика се посебно захвалио приложницима Дечанског хуманитарног фонда и Архимандриту Нектарију Серфесу из САД, нагласивши да наши бројни пријатељи и добротвори не заборављају на своју браћу и сестре на Косову и Метохији у ово тешко време када Срби живе у сталном страху за своју будућност и опстанак на Косову и Метохији.

Малишани са божићним пакетићима пред храмом Св. Флора и Лавра "Живимо у великој неизвесности јер не знамо на који начин ће се размрсити овај чвор који је запетљан на Косову и Метохији, али ипак наша нада не сме да буде у овоземаљску правду већ у Господа који је и сам као изгнаник у витлејемској пећини донео спасење људском роду", рекао је владика Теодосије.

Он је посебно нагласио да је улога Цркве у овом тешком времену од пресудног значаја јер српски народ на Косову и Метохији може само да опстане сабран у Цркви која га је вековима бодрила да претрпи сва страдања и искушења.