Деценија ПО Светог Евстатија Српског

Деценија ПО Светог Евстатија Српског
Деценија ПО Светог Евстатија Српског
Деценија ПО Светог Евстатија Српског
Деценија ПО Светог Евстатија Српског

На дан када наша Света Црква молитвено прославља празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог, 14. јануара 2017. године Православна омладина „Светог Евстатија Српског“ из Берана прославила је десетогодишњицу постојања. Мали јубилеј у раду и дјеловању обиљежен је пригодним културно-умјетничким програмом који је одржан у беранском Центру за културу.

У првом дијелу вечери чланови Православне омладине извели су представу позоришта сјенки којом су подсјетили на житије Светог Евстатија Српског, њиховог Небеског заштитника и покровитеља, рођеног у Будимљанској жупи. Био је васпитаник манастира Ђурђеви Ступови, замонашио се на Михољској превлаци, а касније путовао у Свету земљу, обилазећи света мјеста. Једно вријеме провео је у манастиру Хиландару, гдје се подвигом и умношћу прочуо на цијелој Светој гори, па га је Сабор Свете горе поставио за игумана Хиландара. Изабран је, потом, за епископа Зетске епископије, а у доба краља Милутина бива изабран за архиепископа српског. Српском Црквом управљао је од 1279. до 1286. године. Мошти му почивају у Пећкој Патријаршији.

Чланови Православне омладине, окупљени око етно групе „Свети Евстатије“, уприличили су, овом приликом, свој први концерт.На задовољство бројне публике чуло се вишетрадиционалних српских пјесама чије теме о ропству, јунаштву, љубави, болу за сином, братом, драгим који је у боју погинуо, најбоље изражавају поетику душе нашег народа. Гости вечери били су: Лука Цицмил и свештеник Милош Цицмил, који су пјевали руске и македонске традиционалне пјесме, као и кавалиста Владимир Симић из етно групе „Бело платно“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка