Дечје светосавске академије на Прчању и у Котору

Дечје светосавске академије на Прчању и у Котору
Дечје светосавске академије на Прчању и у Котору
Дечје светосавске академије на Прчању и у Котору
Дечје светосавске академије на Прчању и у Котору

Поред „Пјесмом срцу, срцем роду“, друго мање познато гесло Српског певачког друштва  „Јединство 1839 Котор“ било је „Пјеваћу роду своме докле трајем“, подсетио је архијерејски намесник бококоторски, парох которски, протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, обраћајући се бројним гостима у Ризници Српске Православне Цркве у Котору, гдје је хор прославио своју славу Светог Саву.

„Недавно сам наишао на податак да је, када су нас протјерали из Српског палаца, СПД „Јединство“ добло управо ову просторију. Када сам дошао прије 50 година звала се „Јединство“. Ту сам затекао и архив и библиотеку, односно дјелове који су претекли и много тога другога. Просторија је била мала, али, када чељад нису бијесна, кућа није тијесна“, казао је отац Момчило Кривокапић.

Подсјетио је да су Српски палац (национализован 1959. до када је комунистичка власт Црквеној општини плаћали закуп, о чему постоје документа), 1838. градили српски трговци Котора. „Да би се саградио Српски палац срушене су биле двије наше куће. Имамо документе од дозволе за градњу до национализације“, казао је отац Момчило Кривокапић.

Овални камени натпис, који су скинули Италијани, а чува се у Ризници, никад није враћен на зграду. На овом сведочанству пише: „Ово је дом Православне цркве которске 1838“. Тада није писало Српска Црква јер то није смјело, али је зато за СПД Јединство писало да је српско.

„Ови што се дешава сада је историјски тренутак из којег ћемо испливати јер „Не дамо светиње“. Не могу нам их узети јер превише су нам узели, а сада хоће и душу. Видим силну младост која слави Светог Саву и зато, и јер смо уз Христа, не може нам нико ништа.  Најважније је да ми будемо уз Христа, уз Светог Саву. Ако је Бог с нама, нико не може на нас. Срећна слава СПД Јединство и још једном „Не дамо светиње“, поручио је отац Момчило Кривокапић.

У прчањској цркви Светог Петра Цетињског и цркви Светог Николе у Старом граду, претходно су одржане дечије светосавске академије, традиционално уз наступ бројних малишана који су рецитовали и певали о Светом Сави.

„Године 1868. Јединство узе као своју крсну славу Светог Саву, српског просвјетитеља и 14. јануара приреди у просторијама Читаонице академију са плесом. На тој забави, послије испјеване Светосавске химне, један од чланова друштвених одржао је пригодан говор, затим су се ређала пјевања, декламације и свирање оркестра, па се играњем кола, у великом весељу зором завршило. Од те године па у напријед Јединство је редовито приређивало забаве на Савиндан.“ из Прегледа рада друштва, који је написао дугогодишњи предсједник „Јединства“, прота Јован Бућин (у Котору 1929.г.)

Извор: Митрополија црногорско-приморска