Дечји хор Бранко на Међународном фестивалу у Солуну

На позив градске општине Пилеас- Хортиати из Солуна, Дечји хор „Бранко“ је, са благословом Епископа нишког г. Јована, имао част и задовољство да учествује на првом Међународном фестивалу и представи своју Цркву, свој град и Србију.

На фестивалу је, поред Дечјег хора, учествовало неколико хорова из Грчке. Нарочито је било интересантно и лепо када је Дечји хор цркве Свете Варваре из Тумбе извео композицију „Нишка Бања, топла вода“ која је поздрављена бурним аплаузом. Ипак највеће овације и аплаузе добио је  Дечји хор „Бранко“  из Ниша. Руковођени сигурном руком гђе Јоване  Микић изазвали су радост и сузе које није могла да прикрије ни водитељка фестивалског програма.

Између осталог публика је имала прилику да ужива у следећим композицијама: С нами Бог (С. Дергтјајев) , Антифон (Ст. Мокрањац), Анђели певају (Текст: Вл. Николај), Густа ми магла паднала – народна песма са Косова и Метохије, Тамо далеко, Ерген дедо (П.Љондев) и као посебно изненађење композиције Нефели и Додека евзонакја, које су иначе традиционалне грчке песме.

Фестивал је одржан у театру Немачке школе у Солуну, а присуствовали су градоначелник градске општине Пилеас- Хортиати г. Игнатиос Каитезидис, представник Конзулата Републике Србије у Солуну, општински већници и многи други.

Протојереј Миодраг Павловић