Делегација ЕУФОР-а код Митрополита Николаја

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај примио је у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву делегацију ЕУФОР-а, коју је предводио командант међународних снага у БиХ генералмајор Бернард Баир.

Владика Николај упознао је госте са историјатом Митрополије дабробосанске и њеним најзначајнијим вјерским, културним и образовним споменицима и институцијама, посебно указавши на значај Старе православне цркве на Башчаршији и музеја који се налази уз њу, те Саборног храма Рођења Пресвете Богородице на образовање, културу и духовност православних Срба у Сарајеву.

Високопреосвећени је говорио о добрим односима цркава и вјерских заједница у Сарајеву, истакавши да међу њима постоје многи заједнички ставови и ствари.

Господин Николај посебно је навео рад Међурелигијског вијећа и његов значај за све народе у БиХ и сматра да је неопходно да држава пружи помоћ, посебно финансијску, овом удржењу.

Владика Николај рекао је да Српска православна црква /СПЦ/ има у Министарству одбране и Оружаним снагама БиХ 12 свештеника, те да један њен свештеник долази и у ЕУФОР-ову базу „Бутмир" гдје обавља вјерске обреде за православне вјернике у међународним снагама у БиХ.

Захваливши на пријему, Баир је рекао да му је велика част што је имао прилику да се упозна са „личном картом" Митрополије дабробосанске и разговара са првим представником СПЦ у БиХ.

Он је позитивном оцијенио добру сарадњу између цркава и вјерских заједница, јер је то важан дио културног живота у сваком друштву.

Извор: Митрополија даборбосанска