Делегација из Ирана у Патријаршијском двору

Митрополт Амфилохије

У име Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Павла, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије угостио је у Патријаршијском двору у Београду, у понедељак 30. јуна 2008. године, високу иранску делегацију, предвођену високим муслиманским свештеником и продеканом Исламског универзитета у Кому, г. Сејед Аболхассан Наваб-ом, у пратњи г. Мирзе Али Баратија, гђе Рогаје Аббасиан Нигхје и г. Мехрдад Агахија, директора Културног центра Исламске републике Ирана у Београду.

Митрополит Амфилохије На почетку срдачног разговора Високопреосвећени Митрополит поздравио је уважене госте поздравом вере и љубави, а затим и изразио радост што их је примио у духовном средишту Српске Православне Цркве, коју је установио Свети Сава, за кога је остало записано да је приликом ходочашћа у Свету Земљу посетио калифа у Дамаску. Светог Саву је калиф назвао човеком Божјим због његове вере. Високопреосвећени је истакао да сусрет хришћанске вере и ислама траје вековима. Дар је Божји што смо сви припадници вере у Једног Бога и што верујемо у Судњи Дан. У име тог Једног Бога Митрополит је пожелео добродошлицу гостима и пожелео им угодан боравак у Србији, а држави Ирану успех и напредак у свим овоземљским искушењима.

Митрополит Амфилохије Г. Сејед Аболхассан Наваб, високи муслимански свештеник и продекан Исламског универзитета у Кому, истакао је да му је драго што је дошао у Србију. Он је нагласио да делегација долази из града Кома, који је центар шиитских муслимана и где је основан Универзитет на коме се истраживачи и професори баве свим светским религијама. У оквиру издавачке делатности Универзитет је објавио 20 наслова о Хришћанству. Универзитет је основан са циљем да се проуче религије које потичу од Аврама, али и све остале. Задатак Универзитета је да се приликом проучавања религија оствари дијалог који ће помоћи свима да се успостави мир у свету, да се истакне морал и праведност у савременом друштву.

Митрополит Амфилохије Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је истакао да је дијалог у природи сваког човека, да је наш дијалог са Богом наша вера, тако да без вере и нема истинског дијалога. Митрополит је цитирајући апостола Павла нагласио да је потребно да та вера буде и делотворна. Суживот народа на овим просторима је у историји имао и добре и лоше тренутке, а посебно се у новије време истиче однос Албанаца према Србима на Косову и Метохији и недавни грађански рат. На крају, Високопреосвећени Митрополит је истакао да је сва историја човечанства заједничка што је управо и Тајна Божја, а да ће све оно што нам је нејасно на овом свету бити јасније у дан Страшног Суда. Бог је, ипак Себи оставио, последњу реч и правду.