Делегација из Норвешке посетила митрополита солунског Антима

Велику делегацију Норвежана примио је солунски митрополит, Његово Високопреосвештенство Антим поводом њихове културно васпитне турнеје и поклоњења византијским црквама и другим хришћанским споменицима града Солуна.

Делегација, на челу са Торстеином Теодором Толефсеном, професором античке и византијске философије на Универзитету у Ослу, састојала се од професора у пензији, доктора наука, истраживача и пријатеља Православља из Норвешке, као и чланова норвешке православне парохије св. Николаја у Ослу (Васељенска Патријаршија) и парохијана митрополитанске цркве Благовести Пресвете Богородице у Ослу (Митрополија  шведска и свескандинавска).

Митрополит Антим је срдачно примио посетитиоце и пружио им довољно времена за разговор, упркос великој својој заузетости. Професор Толефсен је изложио Његовом Високопреосвештенству да су чланови делегације учесници Семинара средњовековне философије, који је он основао пре 25 година и одржава се на Одсеку за философију на Универзитету у Ослу на недељној основици. Циљ Семинара је проучавање философских и теолошких текстова с посебним нагласком на светоотачкој књижевности, како на Истоку, тако и на Западу, од времена раног хришћанства до св. Григорија Паламе и надаље. Он је напоменуо да је одлучио да Солун буде овогодишња дестинација за овогодишњу научну турнеју Семинара као значајно православно место, након претходних посета Цариграду, Равени, Мистрима, манастирима у Србији и другим историјски значајним местима.

Главни разлог за избор Солуна јесте личност Светог Григорија Паламе, који постаје све више познат на Западу, како због одбране исихазма, тако и због разлучивања између суштине и енергија у Божанству, што је један од његових непроцењивих богословских доприноса. Чланови Семинара су силно желели да се поклоне  моштима Светог Григорија, које су похрањене  у истоименојј митрополитској цркви у Солуну.

Током пријема господин Митрополит је обавештен о предстојећој публикацији, у издању чувене издачке куће Oxford University Press, књиге професора Толефсена о Светом Теодору Студиту и одбрани икона у Византији у 9. веку. Нагласивши значај списа г. Толефсена, Митрополит је споменуо свог поч. професора на Теолошком факултету на Атинском универзитету Николаоса Томадакиса који је проучавао дела Светог Теодора, и похвалио је химнографске саставе св. Романа Мелода. Посебно је нагласио да је Мелодова химнологија толико богатство да би то било довољно за подстицање људи за изучавање православног богословља.

После тога, Мтрополит је честитао професору Толефсену на научном раду и непроцењивој иницијативи ка проучавању и ширењу јелинске философије и патристике у Норвешкој, а члановима делегације пожелео плодан образовни боравак у Солуну. Изразио је и своје дивљење због повећаног интересовања за Византију и православно светоотачко предање које се пројављује у овој удаљеној нордијској земљи. Члановима делегације пожелео је пријатан боравак у Солуну и безбедан повратак у Осло.

Чланови делегације су, заузврат, изразили своју искрену радост и захвалност на томе што су су имали прилику да се сусретну са Његовим Високопреосвештенством и подарили му симболичан поклон из Норвешке.

Панагиот Г. Павлос,

Одсек за философију Универзитета у Ослу

(Превод Инфо службе СПЦ)