Делегација Русије допремила помоћ Сирији

Делегација у саставу руских парламентараца и представника друштвених организација приспела је у Сирију да би испоручила хуманитарну помоћ у храни и лековима и медицинским средствима овој ратом растрзаној земљи. У делегацији се налазио и игуман Арсеније (Соколов),  старешина Подворја Московске Патријаршије у Дамаску.

Првог дана посете чланови руске делегације примљени су код Епископа Јефрема Селевкијског и Епископа Николаја Блунданског у резиденцији антиохијског Патријарха у Дамаску.

„Посебно нас радује што Вас дочекујемо у ове дане тешких страдања која нам причињавају  жалост и изазивају сузе, а у исто време пројављују чврстину нашег народа и њихову љубав према својој отаџбини. Наш народ је пред великим искушењима већ четири године, па ипак, он није сломљен. Сирија је наша домовина,“ казао је Епископ Јефрем у поздраву руској делегацији. Преосвећени је подсетио на речи антиохијског Патријарха Јована: „Ми смо своји у својој земљи и овде ћемо остати, исто као што дрво палма расте у Сирији“. Ваша посета је знак сестринског јединства наших Цркава и братских односа наших народа, додао је Владика.

Епископ Николај Блундански је замолио госте да у Русију пренесу поруку мира, љубави и поштовања.

Игуман Арсеније (Соколов) је нагласио да Руска Црква све предузима како би помогла Антиохијској Цркви и пострадалом сиријском народу. „Руска Православна Црква, са својим Патријархом Свјатејшим Кирилом на челу, и даље ће дизати свој глас у одбрану прогоњених хришћана на Блиском истоку и свагда ће бити с Вама у молитви и на делу,“ додао је он.

Шеф руске делегације г. Димитрије Саблин, члан Савета Федерације, изразио је саучешће поводом масовног погубљења у Палмири од стране џихадиста скоро четири стотине недужних грађана, међу којима жена и деце. Русија и њен народ увек су подржавали и подржаваће народ Сирије у његовој борби да сами одлуче о својој судбини,“ казао је он.

Делегација је уручила хуманитарну помоћ лицима из Антиохијске Патријаршије, посетила је два сиротишта, св. Јована Богослова и св. великомуч. Пантелејмона, која издржава Антиохијска Патријаршија. Управама сиротишта уручена је финансијска помоћ, а деци слаткиши.

Извор: Московска Патријаршија (са енглеског Р. Ракић)