Делегација Руске Федерације у Патријаршијском двору

Делегација Руске Федерације

Данас је у Патријаршијском двору, са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, Високопреосвећени Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, заједно са викаром Његове Светости, Преосвећеним Епископом хвостанским Г. Атанасијем, примио делегацију Руске Федерације, у саставу: г. Лукачев Борис Михајловић, саветник председника Руске Федерације за верска питања; г. Персијанов Сергеј Александрович, градоначелник Сергијевог посада; г. Николај Борисов Васиљевич, шеф администрације Сергијевог посада; генерал пуковник Одинацов Михаил Петрович; гђа. Јелица Курјак, службеник Министарства иностраних послова - саветник амбасаде Србије у Русији и јереј Александар Петрјаков. У име Српске Православне Цркве, у делегацији је био Преосвећени викарни Епископ моравички Г. Антоније. Циљ посете је јачање односа Руске Федерације и Републике Србије на свим пољима, конкретно, братимљење градова Сремски Карловци и Сергијевог посада.

На почетку пријема, Високопреосвећени Митрополит Амфилохије се захвалио гостима из Руске Федерације што су дошли да посете Србију у овим тешким временима за српски род. Митрополит се посебно захвалио у име Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, и пренео је члановима посланства Патријархов благослов. Високопреосвећени је нагласио да везе између два православна народа морају да јачају и да је ова посета још један доказ да руски народ није заборавио браћу по вери.

Захваљујући се на узвишеним речима добродошлице, г. Лукачев Борис Михајловић је истакао да није први пут у Србији и истакао братски однос између Срба и Руса. Посебно се осврнуо на тешко стање на Косову и Метохији и на покушаје Руске Цркве и државе да у светским институцијама издејствују поништење самопроглашења независности Косова, јер сматрају да је то акт кршења међународног права и самовоља неколицине људи. Господин Лукачев је нагласио да је делегација посетила манастир Жичу и да се упознала са свим културно-историјским споменицима српске престонице, а да сутра имају пријеме код г. Бориса Тадића, председника Републике Србије, и г. Радомира Наумова, министра вера у Влади Републике Србије. На крају је гост из Русије рекао да је Сергијев посад покренуо иницијативу да овај град буде град-побратим са Сремским Карловцима, због веза које су у прошлости везивали овај сремски град са Русијом. У име делегације, г. Лукачев је даривао Патријарху икону Богородице Владимирске.

Свештеник Александар Петрјаков и викарни Епископ Антоније су упознали Високопреосвећеног Митрополита са напорима на унапређењу односа Срба и Руса у оквиру Фондације у Клуба руско-српског пријатељства и договорима о сарадњи између два братска народа на пољу културе и духовности.

На крају срдачног и топлог разговора Високопреосвећени Митрополит је гостима даривао Меморандум о Косову и Метохији (Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве), Књигу о страдању Српске Православне Цркве на Косову и Метохији (протојереј-стварофор Саво Б. Јовић) и ЦД српских песама на руском језику.

Сергијев Посад (руски: Се́ргиев Поса́д) jeсте град који припада Златном кругу руских градова. Налази се у Сергијевско-Посадском округу Московске области. По попису из 2002. имао је око 113 500 становника.Град је настао уз највећи руски манастир, св. Сергијевску Лавру. Манастир и град су се ујединили 1742. године. После Октобарске револуције град је назван Сергејев, а нешто касније Загорск, како његово име не би асоцирало на св. Сергија Радоњешког, оснивача манастира, што је бољшевицима било зазорно.