Делегација Руске Православне Цркве посетила Етиопију

Делегација Руске Православне Цркве посетила Етиопију
Делегација Руске Православне Цркве посетила Етиопију
Делегација Руске Православне Цркве посетила Етиопију
Делегација Руске Православне Цркве посетила Етиопију

По благослову Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, делегација Руске Православне Цркве посетила Етиопију од 1. до 4. марта 2018. године, да би разговарали са представницима Цркве Етиопије о различитим проблемима који се тичу настављања активног општења између двеју Цркава.

Делегацију су чинили: обухвата јеромонах Стефан (Игумнов), секретар за међухришћанске односе у Оделењу за међуцрквене односе Московске Патријаршије, и ђакон Димитрије Серов, извршни секретар Одбора за студенстку размену.

Делегација Руске Православне Цркве се 1. марта састала са представницима Етиопске Патријаршије: епископом Јужног Гондера Арагави Хаиле Марјам Мелесе-ом; епископом Јужног Ома Филипом Ашагере; свештеником Елијасом Абрехом, генералним менаџером издавачког организацијом Тинсе; архимандритом Калецдик Мулугета, шефом Оделења за спољне односе; и ђаконом Михаилом Фелеком, директором Агенције за радиодифузију.

Учесници састанка су разговарали о могућностима билатералне сарадње после посете делегације Цркве Етиопије Русији у новембру 2017. године. Агенда састанка обухватала је неприлике хришћана подвргнутих прогону у различитим регионима света,  одржавање традиционалног морала у данашњем друштву, неговање академских контаката, размена искуства у Министарству за социјална питања и у раду са масовним медијима, као и у Министарсту за омладину и односе Цркве и друштва.

Делегација РПЦ се 2. марта састала са Његовом Светошћу патријархом етиопским Матијом. Његова Светост је изразио срдачне поздраве предстојатељу РПЦ, Његовој Светости патријарху московском и све Русије Кирилу, и истакао да веома цени његове напоре у циљу консолидације хришћанског света у суочавању са заједничим изазовима. Поглавар Етиопске Цркве приметио је са задовољством напредовање у преговорима између Руске Православне Цркве и Етиопске Цркве са циљем интензивирања билатералне сарадње. Патријарх Матија се такође присетио посете блаженопочившег патријарха московског и све Русије Пимена Етиопији.

Јеромонах Стефан (Игумнов) захвалио је поглавару Етиопске Цркве на топлом дочеку и пренео му је поздраве Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила поводом 5-годишњице патријарашког устоличења. Како је о. Стефан приметио, наставак међуцрквених контаката се поклопио са 120-годишњицом успостављања дипломатских односа између Русије и Етиопије. О овој теми се разговарало у новембру 2017. године на састанку митрополита волоколамског Илариона, председника Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, и г. Грум Абај Тешоме, амбасадора Демократске Републике Етиопије у Руској Федерацији.

Делегација РПЦ је 3. марта 2018. године присуствовала Божанској Литургији у катедрали Свете Тројице у Адис Абеби, коју је служио Његова Светост патријарх Матија заједно са архијерејским сабором Етиопске Цркве, као и свечаности којом је обележена 5-годишњица устоличења Његове Светости.

Чланови делегације такође су се срели са архијерејима Етиопске Цркве, посетили локалне манастире, богословије, издавачке куће, црквене радионице и социјалне установе.

Посета је помогла гостима да науче више о различитим активностим Етиопске Цркве. Треба знати да хришћани у Етиопији живе у тешким условима због геополитичке ситуације у земљи, друштвено-економске кризе и других отежавајућих околности. Међутим, етиопски народ је сачувао веру коју је примио у апостолским временима и радо је отворен да сарађује са целим хришћанским светом.

Извор: Московска Патријаршија – ОСЦО (са енглеског Информативна служба СПЦ)