Делегација Српске Православне Цркве стигла у Јерусалим

Делагација Српске Православне Цркве, на челу са Његовим Преосвештенством Владиком славонским г. Јованом и г. Душаном Јововићем из Канцеларије за Косово и Метохију, отпутовала је на Велики петак, 10. априла 2015. године, у Свети град Јерусалим да би са многобројним православним верницима о празнику Васкрсења Христовог дочекала силазак Благодатног огња.

Патријарх јерусалимски и све Палестине г. Теофило на Велику суботу, 11. априла у 13 часова, започеће молитву очекујући силазак Благодатног огња.

Небројени православни народ из свих крајева света приспео је у Јерусалим да би лично осеттио и доживео благослов свише приликом чудесног силаска Благодатног огња, преузимања и даљег преношења истог, које се традиционално врши у многим православним земљама, а ове године и у Српској Православној Цркви на званичном нивоу. Током дана, Православни храмови били су испуњени верним народом који је целивао Плаштаницу Господњу.

Нашу делегацију примио је, у вечерњим часовима, Светејши Патријарх Теофило, изразивши искрену радост што је ове године са осталим братским народима, присутна и сестринска Српска Црква која ће понети Благодатни огањ у српске земље, са жељом да се тако настави и у будуће. Љубазни домаћин је на овај свети дан сваког члана делегације даривао дивном иконом Богородице Јерусалимске.

Сходно тренутку силаска Благодатног огња, који се никада са сигурношћу не може предвидети - делегација, коју поред Епископа славонског г. Јована и г. Душана Јововића чине и протојереј-ставрофор Радивој Панић, ђакон Александар Секулић, г. Бранко Вукомановић и г. Сергеј Чичењев, слетеће на београдски аеродром "Никола Тесла" 11. априла 2015 године у у 18,50 часова.

Текст и фотографије: ђакон Александар Секулић