Делегација Владе Републике Српске у посети “Теслиној научној фондацији" у Филаделфији

 Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар финансија Зоран Тегелтија су током четвртог дана своје посете Сједињеним Америчким Државама посјетили Филаделфију. Они су у овај амерички град дошли на позив Теслине научне фондације и њеног председника Николе Лончара. Наиме, ова научна фондација обележиће на Видовдан следеће године два века од доласка првог Србина на америчко тло, и то баш у Филаделфији.

Први Србин који је ступио на америчко тло био је Ђорђе Шагић, касније познат као Џорџ Фишер и био је оснивач првог српског друштва, неколико цркава и српских организација.
 
Председник фондације Никола Лончар истиче да је импозантан број Срба који су својим животом и радом допринели развоју Америке и читавог света, као да је и знатан број Срба данас на овом тлу. "Само око 600 њих предаје на америчким факултетима, а да не причамо о онима који су директори корпорација, организација и чланови политичких странки", каже Лончар.

"Циљ нам је да пробудимо интересовање за сарадњу Срба, како овде тако и у отаџбини, и да кроз позитивне скупове и догађаје повежемо наш народ на свим континентима. Тим поводом смо јако срећни сто је делегација Владе Републике Српске одвојила време да нас посети у граду где ће се одржати прослава, и да нам обећа да ће дати свој допринос у организацији исте", истиче Лончар.

Делегација је са члановима фондације обишла парк у коме ће се организовати прослава и упознала се са напорима који чланови ове фондације улажу да би се овакав пројекат реализовао. Прослава овог догађаја ће бити у "Парку независности" у коме је данас изложено Звоно слободе које је огласило независност САД-а. У овом историјском језгру Америке је 1902. године Никола Тесла извео експеримент са бежичним телефоном. У овом парку Теслина научна фондација сваке године у ноћи између 9. и 10. јула прославља Теслин рођендан у склопу јулске конференције.

Цвијановићева је истакла да ће ово бити велики догађај који ће послати добру поруку о заједништву америчког и српског народа, али да ће самим тим Филаделфија постати једно од суштински важних места за будуће деловање Владе Републике Српске путем представништва које је пар дана прије посете Филаделфији отворено у Вашингтону.

Извор: serborth.org, Теслина научна фондација