Десет година од пожара у Хиландару

Десет година од пожара у Хиландару
Десет година од пожара у Хиландару
Десет година од пожара у Хиландару
Десет година од пожара у Хиландару

Навршава се десет година од пожара у манастиру Хиландар, у којем је у ноћи 3. на 4. марта 2004. уништено више од половине манастирског комплекса.

До сада је братство српског манастира на Светој Гори обновило нешто више од половине изгорелих објеката а у обнову је уложено више од 12 милиона евра, реч је, већим делом, о средствима Републике Србије, као и о прилозима грађана, односно верника Српске Православне Цркве. Један сат после поноћи 3. на 4. март 2004. ватра је планула у једном од димњака северозападног конака, односно Игуменарије, и убрзо је захватила и потпуно уништила читав северни део манастирског комплекса.

Пожар је уништио три конака, од којих је један грађен 1640. године, а друга два крајем двадесетих година 19. века. Потпуно су изгорели и монументална улазна капија с предворјем и Стари и Бели конак на североисточном делу, с параклисом, грађеним 1598. године, чија је обнова била управо завршена.

Нетакнуте су остале манастирска ризница, библиотека и архив и манастирска црква Ваведења Богородице коју су у 12. веку зидали светитељи Сава и Симеон Мироточиви, а надградили краљ Милутин и касније српски кнез Лазар, чије је дело и припрата цркве.

Обнова је почела 2006. године, до када су рашчишћени изгорели објекти и припремљена потребна пројектна документација.

Најпре је обновљен конак из 1814. године, а после тога почела је обнова највећег од свих изгорелих конака, из 1821. године.

У програму обнове Хиландара до прошле године је утрошено око 11, 5 милиона евра, а у зависности од добијених средстава, биће потребно још најмање пет година да се обнове сви објекти манастирског комплекса.

Од 2004. године Република Србија је просечно годишње улагала око милион евра, што је и највећи извор прихода. Од грађана је сакупљено, преко Српске православне цркве, око два милиона евра, а преко Задужбине Хиландар око 700.000 евра.

Пре четири године у Галерији САНУ у Београду приређена је изложба посвећена обнови Хиландара. На њој су били изложени и предмети који су оштећени у пожару или су спашени у последњем тренутку. Међу њима су биле изложене и иконе из 17. века, царске двери, као и део улазне капије.

Извор: Танјуг