Десет хиљада Пљевљака у осамнаестој литији

У Пљевљима је 6. фебруара 2020. године по осамнаести пут уприличена молитвена литија којом верни народ исказује незадовољство и протест поводом доношења неправедног Закона о слободи вероисповести, изгласаног крајем прошле године у Скупштини Црне Горе.

Најпре је у храму Свете Петке служен молебан а потом је литија, у којој је учествовало преко десет хиљада Пљевљака, предвођена Преосвећеним Епископом милешевским г. Атанасијем пошла улицама града на Брезници.

Испред зграде Општине прочитано је јавно обраћање ректора Цетињске богословије протојереја-ставрофора Гојка Перовића највишим представницима власти Црне Горе. По повратку литије испред храма Свете Петке окупљенима се обратила ученица Гимназије Милица Љиљанић, стихове Добрице Ерића говорила је Софија Савић, а вече је песмом уз звуке гусала употпунио Марко Ковачевић.

Потом се господи пљеваљској обратио Преосвећени Епископ г. Атанасије честитавши им на њиховој чврстој вери и истрајности коју показују у светој борби за одбрану светиња:

-Неки чекају и надају се да ми изнемогнемо, да одустанемо, а ми трајемо више векова. Ево ове године обележавамо осамстоти јубилеј трајања наше светиње милешевске, а ту су и друге светиње у којима се сабирамо, које чувамо, које чувају нас и које прослављамо. Те светиње су стварали, градили и обнављали наши преци, наши најсветији и најзаслужнији људи. Оне су рушене и нападане и раније много пута, али су их наши преци опет подизали и обнављали и предали нама. И на нама је такав задатак да их ми опет бранимо, обнављамо и да их предајемо будућности. Трајање и настављање, то су та два основна принципа нашег постојања. Наши преци показали су да су светиње њима значиле, зато су их и очували. И ми смо сада на испиту, да покажемо да оне нама значе, и ако то докажемо нећемо изнемоћи него ћемо наставити да их чувамо, да се у њима сабирамо, поручио је епископ Атанасије.

Извор: Епархија милешевска

Десет хиљада Пљевљака у осамнаестој литији
Десет хиљада Пљевљака у осамнаестој литији
Десет хиљада Пљевљака у осамнаестој литији
Десет хиљада Пљевљака у осамнаестој литији