Десет медаља из математике и физике

Десет медаља освојили су талентовани ученици, који су представљали Србију на олимпијадама из математике и физике одржаних током јула. Пет младих физичара допутоваће данас из Мексика, док ће петоро математичара препричавати утиске из Немачке дан касније.

Са престижних међународних такмичења, обе екипе доносе по једну златну и сребрну и по три бронзане медаље. На 40. међународној олимпијади из физике, одржаној од 12. до 19. јула у мексичком граду Мерида, наши физичари су постигли до сада највећи успех. У конкуренцији 100 земаља из целог света, медаљама су се окитили Никола Шибалић, Александар Васиљковић, Огњен Ивковић и Александра Димић, ученици Математичке гимназије и Угљеша Стојановић ђак Рачунарске гимназије.

- После 10 година, Србија је поново освојила златну медаљу на овом такмичењу. Не само што је освојио злато, Никола је постигао изванредан успех и налази се на седмом месту ранг-листе. Велики успех за ову децу и нашу школу, али и за државу која недовољно води рачуна о својим талентима. Поносан сам на све наше ђаке! При том, мислим и на Угљешу, који је код нас завршио седми и осми разред основне школе, па уписао Рачунарску гимназију - прича директор Математичке гимназије Срђан Огњановић.

Пет медаља доносе и Теодор фон Бург, Лука Милићевић, Душан Милијанчевић, Михајло Цекић и Вукашин Стојисављевић са јубиларне 50. олимпијаде из математике, која је од 14. до 21. јула одржана у немачком граду Бремену.

Извор: Блиц