Боже живота, води нас ка правди и миру

Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру

Десета Генерална скупштина Светског савета цркава наставила са заседањем. ССЦ осудио кршење права православних верника на Косову и Метохији и у БЈР Македонији.

Десета Генерална скупштина  Светског савета цркава (ССЦ) одржава  се у Бусану, у Јужној Кореји, од 30. октобра до 8. новембра 2013, под слоганом ”Боже живота, води нас ка правди и миру”. Представници 345 православних помесних Цркава, англиканских и протестантских заједница, чланица ССЦ, као и посматрачи из Римокатоличке цркве и других заједница које нису чланице ССЦ, сусрели су се како би разговарали о најважнијим актуелним питањима која се тичу хришћанства у свету, а уједно и одлучивали о правцу рада ССЦ у периоду до наредне скупштине, која ће бити одржана кроз осам година. На Скупштини учествује 2.190 представника, од којих 700 делегати сарађује у законодавном раду Скупштине. O првом дану заседања писали смо овде (линк: http://www.spc.rs/sr/bozhe_zhivota_vodi_nas_ka_pravdi_miru).

Током другог дана заседања Генеалне скупштине Светског савета цркава (ССЦ), која се одржава у приморском граду Јужне Кореје, Бусану, учесницима се у четвртак пре подне обратио премијер Републике Кореје, Чунг Хонгвон. У своме говору, који је топло поздрављен од генералног секретара и свих делегата, премијер је пожелео добродошлицу учесницима, истакао допринос корејских цркава владавини мира, правде и помоћи угроженима. У наставку дана уследела су разна заседања.

На завршетку другог дана заседања Генералне скупштине светског савета цркава, Православни су служили последовање петохлебнице (артокласије) у присуству инославних. Благословом месног Православног митрополита Амвросија, службом је началствовао епископ Патаре Јосиф, викар митрополита Буенос Аиреса, а учествовали су свештеници из патријаршија: Антиохије, Москве и месне корејске Цркве. Упечатљиво је било појање црквених химни на корејском језику, византијским мелосом, од стране мешовитог хора парохије Благовести Пресвете Богородице у Бусану. Пре службе је причитан текст Митрополита Кореје у коме је присутним инославнима објашњено предање, значај и символизам службе артокласије. Међу осталима, присуствовали су генерални секратар ССЦ др Олав Фиксе Твејт и римокатолички епископ Брајан Фарел, секретар понтификалног савета за промоцију јединства хришћана. Вредна је помена чињеница да су, уместо класичног пшеничног хлеба, благословени хлебови од риже, која представља основни исхрану Азијата, а који је на крају подељен свима од стране омладине митрополије Кореје. Осим тога, о вишедимензијалном делу Митрополије Кореје и посебно Митрополита Амвросија, као и његовог претходника Сотирија, сада Митрополита Писидијског, топлим речима је говорио вођа делегације Васељенске патријаршије на Генералној скупштини ССЦ, Митрополит Сасине Генадије. Захваљујући се ученом Митрополиту Амвросију, професору на Универзитету у Сеулу, на топлом гостопримству, уручио му је поклон за успомену у име своје делегације.

Са снажним расположењем за сарадњу и међусобно разумевање у вечерњим сатима у петак састали су се делегације Православних и древних Источних Цркава које учествују у Десетој Генералној скупштини. Скупу су председавали Митрополит Сасиме г. Генадије, из Васељенске патријаршије, и Митрополит Дамијетис Бишој, из Коптске Цркве. Током првог дела, чланови делегација су постављали питања и износили своје мишљење за унапређење сарадње источних Цркава у циљу добијања својих места у Генералној скупштини и појединачним органима ССЦ. Посебно је истакнута тема наставка и подстицања теолошког дијалога између Православних и Предхалкидонаца, који као да је некако застао у последњих двадесет година. Митрополит Бишој је изнео предлог да Васељенски патријарх Вартоломеј сазове међуправославну мешовиту комисију ради расправљања о темама које се тичу подстицања дијалога између источних Цркава.

Другом делу састанка присуствовали су само шефови делегација који су сагласно одлучили да за осмочлано председништво Савета ССЦ за следећих седам година предложе Антиохијског Патријарха Јована. Обе делегације су желеле да у његовој личности покажу неподељену подршку и солидарност са хришћанима Либана и Сирије, али и укупно Блиског Истока, који живе у стању гоњења. Карактеристичан је пример отмице двојице јерараха, Митрополита Алепија г. Павла, иначе рођеног брата Патријарха Јована, и сиројаковитског Архиепископа Јована. Такође су шефови делегација одлучили, као и на претходној Генералној скупштини у Порто Алегреу, да се не попуни место које припада Цркви Еритреје у знак протеста због незаконитог хапшења и дугогодишњег притвора њеног канонског и легитимног првостојатеља од стране државних власти.

У суботу је уприличено ходочашће до Сеула за око 600 учесника Скупштине, посвећено миру на корејском полуострву. Том приликом посећена је демилитаризована зона између Јужне и Северне Кореје и упућене молитве Богу за превазилажење трагичне поделе корејског народа. Увече истога дана посећена је највећа презвитеријанска заједница у Кореји, црква Мијунгсунг која броји око сто хиљада чланова, где је уприличено културно вече. Већина учесника пута у Сеул је била смештена код породица које су чланови ове цркве, имајући прилику да уживају у њиховој изузетној гостољубивости. У недељу ујутру православни учесници ходочашћа у Сеул учествовали су у архијерејској литургији у Цркви Светог Николе којом је начелствовао Сотириос, Митрополит Писидијски а саслуживали су му Макарије, Митрополит Кенијски, Јован Врестенски, Никола Аполонијски, као и бројно свештенство. Литургија је служена на корејском, руском, енглеском, албанском и румунском језику, а славље је увеличано појањем парохијског хора у коме су комбиновани елементи древног византијског и руског појања. Након литургијског славља домаћин је уприличио богату трпезу као и кратак културни програм. При одласку уз срдачан поздрав сви учесници су примили дар на сећање на овај дан.

У Недељу ујутру је у празничној атмосфери служена Света Литургија у смерном храму Благовести Богородице у Бусану, коју је предводио месни Митрополит Кореје Амвросије. На Литургији су молитвено присуствовали православни јерарси, клирици и лаици који учествују у заседањима Десете Генералне скупштине ССЦ, као и мноштво православних верних, домородаца, јелинофоних и славофоних. Делегације Московске патријаршије је одлучила да служи засебно у руском генералном конзулату. Иначе, овај Богородичин храм се са културним центром и парохијским обдаништем налази у вишеспратној згради у срцу Бусана. Он је духовна кошница заједнице православних хришћана града који живе у јединству, с пуно љубави и вери у Бога и Спаситеља Христа, а чије је темеље поставио први Митрополит Кореје а сада Митрополит Писидијски Сотириос а данас је под пастирским вођством Митрополита Амвросија.

У овоме храму у Недељу су делегације свих Православних Црквава које учествују на Генералној скупштини ССЦ, Васељенске Патријаршије, Патријаршија: Александрије, Антиохије, Јерусалима, Србије, Румуније, и Цркава Кипра, Грчке, Албаније, Пољске, Чешке и Словачке (осим делегације Московске патријаршије) – молили су се заједно са Корејским Митрополитом Амвросијем који савршио Свету Евхаристију. Такође су били прусутни представници древних Источних Цркава које учествују у Генералној скупштини ССЦ.

Овде у Бусану, јединство Православних је пројављено у смерном Благовештењском храму где су се Православни Јерарси, клирици и лаици – који су дошли из 31 земље – заједно се молили са Митрополитом Кореје и његовим стадом које свакодневно пружа сведочанство Православља у земљи јутарњег сунца. Заједништво Православних је потврђено учешћем у Заједничкој Чаши из које су се причестили чланови Православне икумене – осим, наравно, дохалкидонских Цркава, и одстутних представника Московске Патријаршије – али и после Литургије, када су сви заједно обедовали на заједничкој трпези љубави, и радовали се уз песме које су певала дечица православне бусанске општине, а која представљају наду ове месне Цркве.
После свечаног ручка, гостољубиви домаћини обрадовали су нас још једним красним изнанaђењем. Наиме, парохијани су посебно за госте приредили културно-уметнички програм на којем су махом учествовала деца. Први наступ припао је једном дечаку и једној девојчици који су на корејском језику певали о љубави принцезе и принца. Уследио је снажан аплауз којим су гости показали своје одушевљење али и наду управо у дечицу која, иако потичу из једне друге културе и обичаја, расту као Православни хришћани обједињујући културу из које потичу и хришћанску веру која им нису предали њихови дедови и баке него родитељи, који су вероватно први у породици примили дар познања Истинитог Бога. Друга тачка била је посвећена корејској борилачкој вештини теквонду. Дечаци од око десетак година демонстрирали су своје прве потезе али не као борбу једног наспрам другог већ као плес уз пратњу музике. Уследиле су затим песме младих девојака и момака обучених у традиционалну ношњу, као и свирање песама на фрулама, оним нама познатим тако и фрулама са простора земаља излазећег сунца. Један верник је показао како се дар музикалности може демонстрирати на разне начине, те је на тестери за сечење дрва, уз пратњу девојке за клавиром, свирао музику која се може готово поредити са класичном. После овог лепог изнанађења уследиле су овације и захваљивања од стране Православних јерараха. На самом растанку, свим гостима је уручен поклон како би осим дожиљаја који ће остати свима у сећању имали и видљиву успомену на Бусанску црквену зајeдницу.

У понедељак, 4. новембра, Генерална скупштина Светског савета цркава је изабрала нови састав Централног одбора (и других радних тела), тј. осам нових председавајућих током затвореног заседања у Бусану. У име Православних Цркава које учествују у ССЦ подржан је и изабран Антиохијски Патријарх Јован у намери да се подвуче пажња на агонију хришћана на Блиском и Средњем Истоку. Као сапредседавајући је изабран најузвишенији Патријарх и католикос свих Јермена Карекин II, од стране делегација древних Источних Цркава.

Према правилнику ССЦ улога његових председника је да у периоду седмогодишњег мандата да подстичу екуменски дух и настојања ове међународне организације.

Током овога скупа, Православни су на више начина сведочењем скренули пажњу на место и улогу Православне Цркве, на њено послање у савременом свету, на страдање Православних хришћана свуда по васељени, а посебно на Косову и Метохији, Кипру, Палестини, Сирији, као и на угроженост права Охридске Архиепископије у Републици Македонији и др. Ова питања су уврштена у саопштења захваљујући, између осталог, и Епископу Иринеју који је члан сталног Одбора  за консензус и сарадњу и председавајући важног Одбора за јавна питања.

За време заседања ове скупштине одржано је и неколико значајних теолошких саветовања, консултација и предавања, на којима су учествовали и представници српске делегације. Највише пажње посвећено је теми еклисиологије о којој се разговарало кроз различите програме Одбора за Веру и Поредак а вероватно најпродуктивније кроз консултације о радном документу ”Црква - ка заједничкој визији”. Овај документ представља сажетак напорног вишедеценијског рада како на мултилатералном тако и на билатералним нивоима и пример добрих плодова православног сведочења православне вере у екуменском контексту. Током једног од заседања, Митрополит Иларион Волоколамски је прочитао свој експозе нагласивши да глас Цркве у свету мора бити пророчки.

С времена на време, православни учесници у ССЦ су наилазили на значајне тензије услед сведочења своје богословске и еклисиолошке традиције услед протестантских заједница које заступају најчешће другачију теолошку и еклисиолошку перспективу. Ипак, Православни остају у ССЦ у жељи да изнесу јасан глас о Православној вери и да нађу начине за сарадњом са осталим хришћанима тамо где је та сарадња неопходна и могућа. Ова сарадња је често морални императив, на пример ради одбране хришћанских цркава и заједница на Блиском и Средњем Истоку.

ССЦ осудио кршење права православних верника на КиМ и у БЈР Македонији

Светски Савет Цркава (ССЦ) изразио је дубоку забринутост за питање поштовања права православних верника на Косову и Метохији као и у БЈР Македонији. У току Генералне скупштине, Савет је издао Саопштење о политизацији религије и правима религијских мањина, у коме се наводи:
"Влада Бивше Југословенске Републике Македоније категорички је ускратила право Православној Охридској Архиепископији да се региструје као верска заједница. Уплитање владе у правни систем земље резултовало је бесправним заточеништвом поглавара ове Цркве. У последње време, Косово се суочило са систематским уништавањем преко 100 православних хришћанских светиња, као и са ревидирањем историје по питању њихове културне припадности, чиме је угрожено само постојање православних Срба."

ССЦ позвао је владе свих земаља да учврсте механизме који ће обезбедити опстанак и заштиту права верских мањина. Такође, државе су подстакнуте да имплементирају анти-дискриминационе законе како би се заштитиле особе и заједнице које су прогоњене због вере коју исповедају. 

Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру
Боже живота, води нас ка правди и миру