Десетине хиљада ирачких хришћана још увек живе у страху у избегличким камповима

Десетине хиљада ирачких хришћана који су напустили своје домове у долини Ниниве у северном Ираку и даље живе у избегличким камповима, и многи од њих су уплашени да се врате у своја родна места, каже секретар за међухришћанске односе Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије јерођакон Стефан (Игумнов) на недавној прес конференцији Russia Today.

Представник Руске Цркве посетио је Ирак крајем марта, где се састао са властима ирачке државе као и курдске аутономне области, као и са представницима разних верских покрета. Многа питања која се тичу хуманитарних пројеката разматрана су на овим састанцима, рекао је отац Стефан.

„У питању су десетине хиљада који су напустили своја насеља у Нинивској долини. Стање је отежано и чињеницомшто овај регион Ирака контролише и влада из Багдада и Курдска аутономна област. Ако Мосул, центар ове области, контролише влада, онда саму Долину, која је уствари северно одатле, контролишу Курди. Веома је тешка и сложена ситуација овде. Често се не зна ко је надлежан за безбедност и ко контролише ово или оно насеље,” објаснио је јерођакон.

Он је приметио да неколико добротворних организација помажу верске мањине у Ираку, али пуно избеглица се и даље боји за свој живот.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)