Десетогодишњи јубилеј Епископа брегалничког Марка

Десетогодишњи јубилеј Епископа брегалничког Марка
Десетогодишњи јубилеј Епископа брегалничког Марка
Десетогодишњи јубилеј Епископа брегалничког Марка
Десетогодишњи јубилеј Епископа брегалничког Марка

Празник Светог Климента, Охридског архиепископа и чудотворца, најсвечаније је, уз црквено благољепије, прослављен у Епископији брегалничкој Православне Охридске Архиепископије.

Празничн арадост увећана је прославом десетогодишњице архијерејске службе Његовог Преосвештенства Епископа брегалничког и мјестобљуститеља битољског г. Марка, који је и началствовао светом архиерејском Литургијом уз саслужење Преосвећене господе Епископа: полошко-кумановског и мјестобљуститеља дебарско-кичевског г. Јоакима, горњокарловачког г. Герасима, стобијског и мјестобљуститеља струмичког г. Давида, и бројног свештенства Епархија бачке, горњокарловачке, рашко-призренске, као и свештенослужитеља Православне Јеладске Цркве.

После прочитаног Јеванђеља верном народу и гостима се пригодним речима обратио епископ Давид честитајући десетогодишњи јубилеј епископу Марку уз жеље за многа и блага љета.

На светој архијерејској Литургији, епископ Марко је благоизволио да у свештенички чин рукоположи протођакона Јордана Марковог. Отац Јордан је, у својој пристапној беседи, захвалио епископу Марку на указаном поверењу. Владика Марко је новом свештенику саборне Цркве Христове упутио поучно слово, наглашавајући да свагда следи светли пример богоугодног живота Светог Климента Охридског Чудотворца, да би као и он личним животом био пример људима којима ће у име свог Епископа служити Литургију. Владика је подсетио да Свети Климент Охридски никада није био у расколу са Саборном Црквом, те је просто зачуђујуће на каквој основи га прослављају они који се на жалост, по својој вољи, не налазе у спасоносном црквеном јединству са Светим Климентом и Саборношћу Цркве Христове!

После свете Литургије, за све присутне приређена је трпеза на којој су поздравна слова произнели браћа Епископи Јоаким, Герасим и Марко.

Обраћања Епископа, и на Литургији и за трпезом, била су проткана изразима подршке богослову јединства, Његовом Блаженству Архиепископу охридском и Митрополиту скопском г. Јовану, који чувајући Саборност Цркве у затвору страдава чак и за промашаје свих оних који још увек пребивају у расколу. Истовремено је предочен управо наднационални карактер Цркве Христове и било је истакнуто да људи из Саборне Цркве свој идентитет најпре црпе од Христа Бога, а потом када је неко већ задобио спасоносни саборни Христов идентитет, у Цркви може бити било које нације као и да говори и служи на ком језику жели! И заиста, сагласно пророчким речима да: нема ничег лепшег од тога када су браћа заједно, прекрасно је било видети, као на данашњој Литургији, заједно Богу служе различити народи, на различитим језицима.

Обраћања Епископа, и на Литургији и за трпезом, била су проткана изразима подршке богослову јединства, Његовом Блаженству Архиепископу охридском и Митрополиту скопском г. Јовану, који чувајући Саборност Цркве у затвору страдава чак и за промашаје свих оних који још увек пребивају у расколу.

Епископи су са свима присутнима, исказали молитве Богу изражавајући наду да ће се браћа из расколничке МПЦ, који на жалост пребивају у расколу и гоне Тело Христово, Цркву, хитно заузети за ослобађање затвореног Архиепископа охридског г.г. Јована, показујући тако, макар и најмању хришћанску савест као неопходан услов за започињање дијалога у правцу решавања њиховог проблема раскола, а са циљем да се испуне речи Христове: да сви будемо једно!

Извор: Православна Охридска Архиепископија