Десетогодишњи парастос епископу Стефану

Помињите учитеље своје,
јер они бдију за душе ваше

На празник преподобног Максима Исповедника, 3. фебруара 2013. године, у Саборном храму светог Николаја у Сремским Карловцима Преосвећена Господа Епископи сремски Василије и банатски Никанор, уз саслуживање дванаест свештенослужитеља, служили су свету архијерејску Литургију и парастос блаженопочившем епископу далматинском и жичком Стефану, поводом десетогодишњице његовог упокојења.

На Литургији је врло складно одговарао хор ученика Богословије светог Арсенија, а на парастосу су саслуживали и појали за певницом свештеници и свршени богослови Богословије Света Три Јерарха у манастиру Крки.

У надахнутој беседи епископ Василије се бираним и дирљивим речима подсетио животног пута ,,племенитог и драгог нам оца и родитеља владике Стефана, чије срце је престало да куца на данашњи дан, пре тачно десет година, на дан светог апостола Тимотеја” после четрдесетогодишњег архијереског служења.

,,Тужно су одјекнула звона са звоника славне Жиче, широм Жичке епархије и у читавој Српској Цркви. Болно је одјекнула вест о његовој смрти и широм српске Далмације, међу бившом његовом паством, где је деветнаест година служио и паствовао на тим просторима. Као његов дугогодишњи ђакон много пута сам га затицао на молитви у његовом келијском молитвеном куту, где је скрушено, његовим дубоким гласом изговарао речи молитве Крај живота нашега да буде хришћански, без бола, непостидан и миран и, да добар одговор дамо на страшном Христовом суду, молимо.

У знак захвалности за бригу блаженопочившег владике Стефана о српској црквеној просвети и Карловачкој богословији, управа Богословије је приредила трпезу љубави за све сабране пријатеље и поштоваоце блажене успомене владике Стефана и домаћина, Владике сремског Василија. Том пригодом о лику и делу професора и владике Стефана, у име мноштва сабраних његових некадашњих ученика и бивших свештеника Епархије далматинске, топлим речима су се обратили протојереј-ставрофор Душан Петровић, професор и бивши ректор Богословије, али и бивши ученик професора Стефана Боце из времена његовог педагошког рада у Богословији Светог Саве у манастиру Раковици, а у име организатора молитвеног сабрања протојереји Тодор Катић и Петар Јованчевић.

Г.К.