Девети добротворни концерт традиционалних Цркава и верских заједница

 Све традиционалне Цркве и верске заједнице, којих верници живе у Новом Саду, окупиле су се да кроз уметност, песму и игру, прослављају Бога, Творца и Сведржитеља, да славећи Бога манифестују међусобну љубав и поштовање и да искажу човекољубље.

У Студију М, 17. новембра 2013. године, одржан је концерт који је, као и сви одржани у претходних осам година, имао човекољубиву, добротворну намену. Сав прикупљени приход, остварен кроз прилоге учесника и посетилаца намењен је Школи за основно и средње образовање Милан Петровић из Новог Сада. 

Први је наступио хор новосадске јеврејске општине, Хашира, под управом диргентаВесне Кесић Крсмановић, са композицијама:Тебе појем (Стеван Мокрањац), Yeish Ei Sham (Yoni Rechter) и Ashira Lididai (Gil Aldema).

Преставници Реформатске Хришћанске Цркве: Дарио Шехић, Грег Сивулка, Ђорђе Тодоровић-Гвозденовић, Бранислав Станисављевић, Сенка Недељковић и Страхиња Ђоки су нам се представили са две композиције: Ave Maria  (Bach/Gounod) и  Требам те.

Испред Словачке Евангелистичке Цркве, присутнима се представио  Црквени хор Јан Чапловичиз Ковачице са песмама: Халелуја, Живот је Божји дари У поноћној тишини. 

Римокатоличку цркву је представљао Збор младих жупе Име Маријинокоји је извео две духовне шансоне: Боже Теби пјевам ја / Felmagasztaljuk neved  и Tied a dicsőség/ Tвоја је слава.

У име Исламске заједнице Србије наступио је Хор Иса-Бегиз Новог Пазара са две изведбе Илахија и касида (духовних исламских песама) и читањем одломка из свете књиге Кур'ана часног.

Представници православне Црквене општине новосадске били су хор и оркестар КУД-а Вила под руководством: Хермина Гука Сарка, Драган Наранчић и Анамарија Сарка. Они су извели: Гласом мојим, Свјати Боже, Српски кадрил Јохана Штрауса иФатише коло врањске девојке.

Организатори су на крају изразили жељу да се сарадња традиционалних Цркава и верских заједница у Новом Саду настави и другим поводима, али да се посебан значај дâ оваквим хуманитарним акцијама.

Извор: Епархија бачка