Дијалог Православне Цркве и Јудаизма

У Атини се данас завршавају тродневне академске консултације представника Православне Цркве и Јудаизма. Скуп је организован на иницијативу Васељенске Патријаршије, и уз свесрдну помоћ Јеладске Цркве и државе, у Атини од 10. до 12. новембра, под називом «Свет у кризи: етички изазови и верске перспективе», и у сарадњи Канцеларије Православне Цркве Васељенске Патријаршије при ЕУ и Међународног јеврејског Комитета за међурелигијске консултације.

Поред 20 представника свих помесних Православних Цркава, са изузетком Бугарске и Финске Цркве, и 13 јеврејских представника из различитих заједница, углавном професора из Израела, у раду конференције су учествовали и представници значајних организација из целог света.

Ове консултације представљају продужетак тридесетогодишње традиције дијалога православних хришћана и Јевреја, као природни наставак последњег сусрета у Јерусалиму 2007. године, чија је главна тема била питање Слободе.

Консултације ове врсте су имале тему која је разрађена у неколико целина о: еЕкономској етици данас, Етици екологије и природног окружења, Хуманитарном раду на основу Православне и Јудејске традиције, као и о важним питањима: образовања, ксенофобије, тероризма, радикализма и екстремизма.

Служба Међуцрквених и иностраних односа
Светог Архијерејског Синода СПЦ