Директор Републичког секретаријата за вјере код Епископа Атанасија

Директор  Републичког секретаријата за вјере код Епископа Атанасија
Директор  Републичког секретаријата за вјере код Епископа Атанасија
Директор  Републичког секретаријата за вјере код Епископа Атанасија
Директор  Републичког секретаријата за вјере код Епископа Атанасија

У просторијама Епархијског двора у Босанском Петровцу, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије примио је 6. марта 2014. године у радну посјету Директора Републичког секретаријата за вјере у Влади Републике Српске г. Драгана Давидовића и начелника Одјељења за односе и сарадњу са Српском Православном Црквом г. Мирка Марића.

Током двочасовног, тематски осмишљеног али и спонтаног, продуктивног разговора, у коме је учествовао и јереј Здравко Богојевић, разматрано је низ питања везаних за живот и рад Епархије. На основу показаног живог интересовања г. Давидовића за тренутно стање и проблеме Епархије, епископ Атанасије је, у прегледном и сажетом излагању, упознао госте са приликама и условима рада Епархије у свим сегментима њене дјелатности, као и са приоритетним активностима и горућим проблемима које би у предстојећем периоду требало рјешавати.

У том смислу, Епископ је посебно истакао: потребу рјешавања уплате доприноса за здравствену и пензионо-инвалидску заштиту свештених лица; егзистенцијалне проблеме и неопходност изналажења начина за побољшање услова живота његове пастве, посебно епархиота повратника на своја огњишта – на простору Федерације БиХ; неприхватљиво настојање Меџлиса исламске заједнице Босанска Крупа да подигне џамију у непосредној близини девастираног српског православног парохијског дома и мјеста страдања преко шездесет Срба 1941. године у Говедарници код Босанске Крупе; наставак градње светог храма у Ситници, и изградњу манастирског конака у Медној.

У наставку разговора, постигнут је договор о начину на који ће се наведени проблеми рјешавати, а г. Давидовић је, уз то, понудио помоћ Секретаријата, по питању опремања конака Светог манастира Рмањ у Мартин Броду, што је домаћин, с благодарношћу, прихватио.

На иницијативу г. Давидовића, посебан простор посвећен је овогодишњем обиљежавању стогодишњице Сарајевског атентата, с посебним освртом и разматрањем програма везаног за догађај обиљежавања смрти, молитвеног сјећања на Гаврила Принципа, 28. априла, који ове године, символично, пада на Побусани понедјељак,  дан када православни излазе на гробља да упокојенима објаве радост Христовог Васкрсења.

Са Епископовим благословом, постигнут је договор да се на тај дан, у оквиру вјерског дијела програма, у храму Светих апостола Петра и Павла у Грахову служи света архијерејска Литургија са почетком у 9 часова, а потом (од 11 часова), на гробљу Мраморје да се изврши освећење новог црквеног звона (дар Оца Војислава Билбије) на капели (породичној гробници проте Илије Билбије, свештеника који је крстио Гаврила Принципа), и одслужи парастос Гаврилу Принципу, његовим родитељима – Петру и Марији, чији посмртни остаци почивају на овом гробљу, проти Илији, оцу Милану Билбији (свештенику који је од стране аустроугарске власти у Ливну након Сарајевског атентата сурово присиљаван да у „крштеници“ преиначи /кривотвори/ датум Принциповог рођења, како би га, као пунољетног могли осудити на смрт – на шта честити прото не пристаде, већ радије прими ударце и подмукле ране од којих се ускоро упокоји), као и осталим атентаторима и свим жртвама сурове аустроугарске одмазде.

Након вјерског дијела програма, планирано је да се на гробљу одржи и час историје, а потом у црквеној сали парохијског дома у Грахову трпеза љубави и пригодно дружење.

На крају састанка, епископ Атанасије је гостима срдачно захвалио на посјети и сарадњи, а г. Давидидовића замолио да предсједнику Републике Српске г. Милораду Додику пренесе поздраве и изразе захвалности на разумјевању, бризи и помоћи, односно свему што је учинио и чини за Епархију бихаћко-петровачку.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка