Служба љубави: нове образовне иницијативе у Албанији

 Дјаконија Агапис (Служба љубави), друштвена, развојна и хуманитарна организација Православне Аутокефалне Цркве Албаније наставља са својим програмима и уводи нове иницијативе у разним подручјима ове земље. Само прошлог месеца Дјаконија Агапис је провела обуку за заштиту за медицински персонал у сеоским областима као и програм пчеларства код пчелара у месту Ђинар.

Почев од јануара 2014. Дјаконија Агапис је уз финансијску помоћ Аустријске организације „Хлеб за свет“, спровела у живот пројекат „Помоћ женама путем здравственог старања“. Посебна пажња се посвећује овоме пројекту како би сарадници медицинског центра у области Либрас Ђендер били оспособљени за квалитетније опслуживање народа у овом крају.

35 чланова персонала (лекари и болничке сестре из те области) учествовали су на тродневној конференцији на тему „Превенција рака дојке“ одржане од 31. маја до 1. јуна 2014., као и на тему „Превенција рака грлића материце“ одржаној од 21. јуна до 5. јула 2014. Да би одржали ова два скупа, Дјаконија Агапис је добила акредитацију од националног центра за продужено образовање и уз сагласност истог центра проведени су курсеви усавршавања медицинског особља у општини Шушица у Елбасану и у Рогозини. Курсеви ове врсте су драгоцени за медицинско особље, нарочито за оне који раде у сеоским подручјима.

У другој половини 2014. наставиће се са здравственим програмима помоћи женама житељима у Либрас Ђендеру.

Дјаконија Агапис је започела и нове иницијативе на пољу пчеларства у општини Ђинар. Овај пројекат финансијски помаже центар за Православно-хришћанску мисију у САД. Дјаконија Агапис обучава сељаке ове општине како да развијају пчеларство. Након што су завршили курс пчеларства са другим сељацима они ће наставити другу фазу развоја ове иницијативе: примена стечених знања у својим сопственим пчеларским колонијама. Дјаконија Агапис ће обезбедити помоћ од стране локалних стручњака за пчеларство у циљу бољег усавршавања.

Извор: Албанска Православна Црква