Дјеца из Никшића на дјечјем сабору на Цетињу

На 13. дјечјем православном сабору Црне Горе, који је на празник Свете Марије Магдалине одржан на Цетињу, учествовала је и група полазника школе вјеронауке из никшићког насеља Страшевина. Према ријечима попадије Лавинике Јововић, вјероучитеља, малишани су, најприје, присуствовали Светој Архијерејској Литургији, коју је у Цетињском манастиру служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и већи дио њих се причестио Свети тајнама Тијела и Крви Христове.

Учесницима Сабора, који се ове године одржавао тринаести пут, а под слоганом „Велича душа моја Господа“, окупљајући бројну дјецу из свих градова Црне Горе, као и из Србије, Бјелорусије, Русије и Француске, обратио се Високопреосвећени Митрополит. Он је, благосиљајући сабрање, у својој бесједи позвао дјецу да, како данас, а тако и у све дане живота поју пјесму Пресвете Богородице “Велича душа моја Господа и радоваће се дух мој Богу Спаситељу моме“.

Програм је, затим, настављен на гумну пред Цетињским манастиром, гдје су наступила дјеца полазници школа вјеронауке. Као једини из наше Епархије, дјеца полазници вјеронауке из Страшевине, њих педесетак, пјевали су пјесму “Маријо славна“, Светог владике Николаја Велимировића.

Веома лијепо и душекорисно предавање о црквама и манастирима у Црној Гори, посвећеним Мајци Божијој, одржао је Архимандрит Лука Анић, игуман манастира Дајбабе. Занимљив је био и квиз знања из вјеронауке у којем су најуспјешнија била дјеца са вјеронауке при подгоричком Саборном храму, дјеца из Кртола и Голубоваца.

Учесници Сабора, међу којима и малишани школе вјеронауке из Страшевине, са којима је била група дјеце из школе вјеронауке попадије Јоване Зиројевић, такође из Никшића, добили су пригодне поклоне: по примјерак “Српског православног буквара“ из “Светигорине“ издавачке продукције и мајице са мотом овогодишњег Сабора “Велича душа моја Господа“. И као што је уобичајено у овим приликама, групно фотографисање са другим и драгим учесницима Сабора, вјероучитељима и Високопреосвећеним Митрополитом Г. Амфилохијем, за успомену на многаја љета!

Извор: Епархија будимљанско-никшићка