Дјечји црквени хор „Златица“ одржао концерт у књижари Матице српске у Подгорици

Школску годину Дјечји црквени хор Златица крунисао је концертом у књижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори. Маме, тате, баке, понеки деда, и наравно браћа и сестре помно су пратили извођење хориста којима је дириговала Биљана Тапушковић, а на гитарама их пратили Саша Јанковић и свештеник Бранко Тапушковић. Као инструменталиста показао се и млади виолиниста, члан хора, Матија Тапушковић.

Насмијана лица, добро упјевани, и сви сложно прате што диригент од њих захтијева. Прави озбиљни хористи. Но, оно што их одваја од других хорова, јесте чињеница да су извели репертоар базиран искључиво на ауторским композицијама чланова. Тако је публика могла да чује пјесме чланова хора Николине Чабаркапе, Матије Тапушковића и Теодоре Тапушковић. Теодорина пјесма „Крстим се“ благословом митрополита црногорско – приморског Амфилохија биће овогодишња химна традиционалног Дјечјег сабора на Цетињу. Остатак композиција дјело су свештеника Бранка Тапушковића. Тако је овај хор показао да и дјеца могу дати свој допринос када је у питању стварање духовне музике, а која је већ самом том чињеницом њима врло блиска, док је свештеник Бранко Тапушковић својим стиховима показао да одлично разумије што мучи дјечје душе када је у питању доживљај и разумијевање хришћанства. Публика је зато уживала слушајући пјесме „Химна“, „Господ нама даје“, „Молимо се“, „Шта ће нама тамо неки Деда Мраз“, „Радујмо се“, „Осана“, „Алергија“, „Вјечна Дјево“, „Почиње меч“ и „Крстим се“. На крају, Тапушковић је најавио да ће све ове композиције ускоро бити доступне ширем кругу, јер ће бити објављен ЦД.

Хор је настао 2010. године, каже диригенткиња Биљана Тапушковић, и броји око педесетак чланова.

- Хор чине дјеца која похађају вјеронауку при цркви Светог архангела Михаила у Дољанима. Углавном су то дјеца основношколског узраста. Но, имамо сада и чланова који иду у средњу школу. То су дјеца која су пјевала у хору и док су била млађа, и сада су само наставили – каже Биљана Тапушковић. Диригенткиња додаје да пробе одржавају само викендом, јер преко седмице дјеца имају много других обавеза.

Дјеца обавезно пјевају на недјељним литургијама у цркви.

- Као црквени хор, наша основна дужност јесте „одговарање“ током литругије и пјевање духовних пјесама. Међутим, дјеци је то понекад монотоно. И онда је Бранко почео да компонује пјесме. Засад имамо десетак наших пјесама, што Бранкових, што наше дјеце са хора – каже диригенткиња.

Истиче да су то искључиво дјечје пјесме које описују на који начин дијете доживљава вјеру. Диригенткиња додаје да је музика, нарочито када су дјеца у питању, веома битна за укључивање у црквени живот. Оно што је битно, додаје Тапушковићева, јесте да дјецу треба научити да воле музику, па тако и духовну. А, то се постиже активним учешћем – пјевањем у хору, слушањем музике, свиртањем инструмента, па и стварањем музике, додаје диригенткиња.

- Зато могу да кажем – наш хор је тотално другачији – каже Тапушковићева.

Живана Јањушевић

Извор: Митрополија црногорско-приморска; дневни лист Дан