Ђурђевдан у Жегару у Далмацији

Ђурђевдан у Жегару у Далмацији
Ђурђевдан у Жегару у Далмацији
Ђурђевдан у Жегару у Далмацији
Ђурђевдан у Жегару у Далмацији

На дан храмовне славе у Жегару, 6. маја 2019. године, свету архијерејску Литургију служили су Њихова Преосвештенства Епископи бихаћко-петровачки Сергије и далматински Никодим.

Верном народу први се обратио владика Никодим честитавши им Васкрс и славу храма, после чега је представио владику Сергија који је сабранима беседио:

-Данас прослављамо великог угодника Светог Георгија који је био слободан од свих предрасуда овоземаљских. Био је војник у римској војсци цара Диоклецијана, великог гонитеља хришћана, али је био чврст, зато што је веровао у Христа и прошао страшне и велике муке, јер није хтео да га се одрекне ни по који цену. Он за све хришћане представља пример непоколебљиве вере која истраје до краја. Ми смо као народ вековима страдали, били разапети, на неки начин смо то и данас, али ако своју веру учврстимо и својим делима је покажемо, бићемо са великим угодницима Божјим у Царству небеском.

Епископ Сергије се присетио својих ђачких дана када је као богослов чтецирао у жегарском храму и изразио велику радост што се и као Епископ поново нашао на истом светом месту.

Извор: Епархиај далматинска