Ђурђевданске свечаности у манастиру Ђурђеви Ступови

С благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, а поводом храмовне славе манастира Ђурђеви Ступови – празник Светог великомученика и побједоносца Георгија, у овој древној немањићкој задужбини организују се Ђурђевданске свечаности.

Прослава је почела у навечерје празника, суботу 5. маја, свечаним дочеком Иконе Пресвете Богородице Тројеручице Хиландарске и уважених гостију, пријатеља катедралног манастира и Епархије будимљанско-никшићке, међу којима и Његово Преосвештенство Епископа средњо-западноамеричког и новограчаничког Г. Лонгина.

Након уношења Иконе Пресвете Богородице Тројеручице, чију је освештану копију донијела делегација Свете царске српске лавре Хиландара на челу са игуманом Методијем, служено је празнично бденије.

Архипастирском бесједом обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, честитајући наступајући празник и храмовну славу овој светој обитељи, свима који Светог Георгија прослављају као крсну славу и православним хришћанима, који га у помоћ призивају као великог заступника пред Богом.

„Ова немањићка светиња је, већ, закорачила у 9. вијек од кад је основана. Ова светиња је кроз сва времена била наш корјен, наш ослонац, доживљавамо, ево, њену обнову и велику радост коју она излива на све оне који се овдје окупљају“.

„Ове године имаћемо посебну радост, имамо драге госте, драге пријатеље, драге добротворе, који су нам дошли из далека. Прије свега, желим да поздравим Преосвећеног, драгог брата у Христу, владику Лонгина, који нам је дошао из Чикага, нашег великог пријатеља, добротвора, човјека код кога смо увијек нашли разумијевање и братску љубав. Када смо одлазили код њега у Америку интересовао се за градњу светог храма у Беранама и за обнову цијеле Епархије, храмова, за помоћ народу, помоћ дјеци, колико је то било могуће. Од њега и наших земљака који живе у Чикагу, имали смо велику помоћ“, рекао је Владика Јоаникије.

Преосвећени владика Лонгин је, овом приликом, дошао нарочитим поводом. Наиме, његов епархиот, г.-дин Милош Пантовић са својом супругом Достаном, је са великом љубављу манастиру Ђурђеви Ступови приложио диван дар, светињу која краси манастир Хиландар – икону Пресвете Богородице Тројеручице.

„То је, заиста, велики дар; он је то све финансирао, видите како је та лијепа светиња одмах украсила овај манастир, а мислим да је по Божјој вољи и правди да вечерас овдје, заједно са иконом и са нашим добротворима, дође и наш драги Игуман Хиландарски отац архимандрит Методије. Имамо, дакле, благослов на благослов, радост на радост. Преко Игумана манастира Хиландара и преко ове Чудотворне Иконе Мајке Божје, имамо хиландарски и светогорски благослов, а ако идемо даље и јерусалимски благослов, јер знамо да је икона Пресвете Богородице Тројеручице донијета из Палестине, из светог града Јерусалима, из манастира Светог Саве Освећеног“, указао је Његово Преосвештенство.

Подсјетио је да када је основана ова светиња, први Епископ је био Хиландарац, звао се Јаков, ученик Светог Саве. И први монаси у овој светој обитељи били су, такође, ученици Светог Саве, они који су се у Хиландару молили и освећивали пред иконом Пресвете Богородице Тројеручице.

„Зато је велики благослов и за братство ове свете обитељи, овај дивни и велики дар који је, по благослову оца Игумана и братије хиландарске, светогораца приложио наш Милош Пантовић ову предивну икону. Нека га Бог обдари здрављем и напретком, срећом и радошћу, њега и његову госпођу Достану која је, као и Милош, наше горе лист. Нијесу заборавили свој завичај, а имали су посебан разлог, да за покој душе њиховог сина Томислава, који је настрадао у саобраћају, ову икону приложе, завјештају манастиру Ђурђеви Ступови да би се овдје, кроз сва времена и кроз све будуће нараштаје, помињали наши добротвори и почивши Томислав. Царство му небеско“, бесједио је Владика Јоаникије.

Он је ријечима срдачне добродошлице поздравио и друге драге госте, између осталих, добротвора и пријатеља г.-дина Милана Лешића из Канаде, изразивши наду да ће сјутрадан имати више прилике да им свима захвале, јер су сви они, истакао је Владика Јоаникије, заслужили нашу трајну благодарност.

„Ово је велики благослов не само за наш манастир, него и за град Беране, за цијелу лимску долину. Нека свима вама, вашим породицама и вашим домовима Пресвета Богородица, преко ове Чудотворне Иконе дарује милост, благодат, благослов, здравље, напредак, сваку срећу и радост. Нека је срећна слава и срећан празник свима“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка