Ђурђевданско сабрање у спомен–цркви на Дивчибарама

Ђурђевданско сабрање у спомен–цркви на Дивчибарама
Ђурђевданско сабрање у спомен–цркви на Дивчибарама
Ђурђевданско сабрање у спомен–цркви на Дивчибарама
Ђурђевданско сабрање у спомен–цркви на Дивчибарама

Спомен-храм у дивчибарском насељу Краљев сто, заједнички подухват Војске Србије и Епархије ваљевске, подигнут на месту на ком су пре шеснаест година у агресији НАТО алијансе животе изгубили млади поручници 126. бригаде ваздушног осматрања, јављања и навођења Жељко Савичић и Синиша Радић парче је неба на земљи, радионица спасења и печат вечности у пролазном земаљском свету.

Посвећен је Светом великомученику Георгију, војводи који је испунио реч Христову из љубави према Богу и ближњима, пострадавши у време гоњења безумног римског императора Диоклецијана. Свети Георгије и сви свети мученици постали су семе Цркве Христове, према речима ранохришћанског мислиоца Тертулијана, беседио је протосинђел мр Силуан (Мракић), секретар Епископа ваљевског Г. Милутина, на првој Светој Литургији у част храмовне славе дивчибарске спомен – цркве.

-Свети Георгије био је мученик, на грчком "мартир" – сведок истине, правде и љубави Божје. И ови војници, ваше колеге, браћа и синови, велики су витезови, који су пострадали из љубави према светој вери, отаџбини, култури и традицији својој. Они су ипунили завет Господа Христа да "нема веће љубави, него положити живот за ближњег свог"... Христа, кога је проповедао Свети Сава, просветитељ земље српске. Родио сам се у дијаспори, у Аустралији, и знам да је чувар и стожер вере и културе наше Света Црква, око које се окупља народ наш. Управо овде она стоји као потврда њихове љубави – рекао је протосинђел мр Силуан (Мракић), преневши поздраве и благослове владике Милутина, због здравственог стања онемогућеног да предводи литургијско сабрање.

Пред Господа ћемо сви стати у часу Његовог другог доласка. Тријумф правде ће засијати, о чему нам говори васкрсење Спаситељево. Оно је највећа историјска чињеница и обећање васкрсења свима нама, нагласио је отац Силуан. Он је честитао Војсци Србије на предивном здању на Дивчибарама, које сведочи велику љубав према палој браћи, која ће трајати и кад нас не буде било.

-Овде је вечнаја памјат! Овде се небо спустило на земљу и ови витезови су, иако душама на небу, у нашим осећањима и молитвама. Нека вас Господ благослови за ваш труд, породице охрабри и оснажи, а све нас учини достојним ових и свих светих мученика, од Косовског боја до данашњих дана. Да сачувамо свој образ, веру, традицију и све што нас чини оним што јесмо – закључио је протосинђел мр Силуан (Мракић), секретар владике Милутина.

У ђурђевданском сабрању у спомен-храму на Дивчибарама учествовали су чланови породица Савичић и Радић, припадници 126. бригаде ВОЈИН, предвођени замеником команданта пуковником Драганом Радовановићем, представници Дирекције за урбанизам и изградњу Ваљева и мештани Дивчибара.

Ј. Ј

Извор: Епархија ваљвеска