Ђурђиц на Бановом Брду

На празник Светог Георгија - Ђурђиц, Преосвећени Епископ ремезијански г. Андреј, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију у храму посвећеном овом светитељу на Бановом Брду.

Повод је двојак, слава црквеног хора који обележава 80. година рада, као и Предшколске установе Ђурђевак која већ скоро две деценије ради под окриљем овог београдског храма. Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереј-ставрофор Србољуб Јоцковић из САД; протојереј Јово Планојевић, пензионисани парох храма Вазнесења Господњег у Београду, као и протођакон београдског Саборног храма др Дамјан Божић и ђакони Саво Топаловић и Синиша Дубњак.

Светој архијерејској Литургији присуствовали су заменик председника Скупштине града Београда г. Зоран Алимпић, председник Општине Чукарица г. Зоран Гајић, директор Предшколске установе Чукарица г. Милош Максовић.

На светој архијерејској Литургији појао је хор Свети Георгије који у овој години обележава 80 година непрекидног рада при овом храму.  Диригент хора је Бисерка Васић.

У цркви испуњеној верним народом након беседе владика Андреј је уручио грамату Његове Светости Патријарха српског гђи Катици Радичевић, протиници из Београда. Њу је на предлог старешине храма Светог Георгија одликовао Патријарх српски Иринеј за њен дугогодишњи рад при вртићу Ђурђевак.Овај први вртић у Српској Православној Цркви под окриљем храма почео са радом 1997. године са благословом тадашњег Патријарха српског Павла. Прави процват вртића почео је доласком за руководиоца обданишта протинице Катарине Радичевић. Будући васпитач по струци, њено високо стручно знање, дугогодишње искуство у раду са децом, а изнад свега неизмерна љубав према деци, убрзо су показали велике резултате. 

Након свете Литургије, старешина храма, протојереј-ставрофор Славко Божић са братством повео је владику Андреја до Парохијског дома где већ скоро две деценије са успехом ради предшколска установа Ђурђевак. Децембра 2012. долази до сарадње са Градском предшколском установом која преузима обданиште на добробит свих. Након потписаног уговора са Градском предшколском установом, а са благословом Патријарха српског Иринеја, почело се са реконструкцијом објекта. Данас ова установа има површину око 300 квадратних метара. Деца су распоређена у пет узрасно мешовитих група: са децом узраста до три године програм неге и васпитно-образовни рад реализује шест медицинских сестара и васпитача, а са децом од три до седам година васпитно-образовани програм реализују четири васпитача. На превентивној здравственој заштити ангажована је једна медицинска сестра, а подршку васпитачима пружају психолог, педагог за физичку културу, логопед, дефектолог и социјални радник. Као и у највећем броју вртића и у Ђурђевку васпитно-образовни рад је спроведен током целодневног боравка деце, у трајању од 12 сати.

Након ломљења славског колача деца из вртића Ђурђевак придедила су кратак програм за Владику и присутне госте, након чега је уследио ручак у парохијском дому.