Ђурђиц - слава Града Новог Сада

Драги Новосађани, у понедељак, 16. новембра 2015. године, прославићемо славу нашег града Новог Сада, Спомен обновљења храма светог великомученика Георгија – Ђурђиц.

Света архијерејска Литургија ће бити служена у Саборном храму, са почетком у 9 часова, док ће свечана академија бити одржана истога дана, у 19 часова, у Студију М (улица Игњата Павласа 3). Академија је посвећена сећању на епископа бачког др Иринеја Ћирића, будући да се ове године обележава 60 година од упокојења овог великог подвижника и многострадалог родољуба.

По завршетку програма свечане академије, присутни ће бити у прилици да, у горњем холу, код улаза у дворану Студија М, погледају изложбу о Логору у Шарвару, у коме су током Другог светског рата била заточена деца. Подсећамо да је заслугом епископа Иринеја Ћирића, из мађарског логора Шарвара, по Епархији бачкој размештено око 2.800 деце и 180 мајки са одојчадима, а у Новом Саду је основана Епархијска дечја болница за лечење деце која су у овом логору оболела од туберкулозе. Владика Иринеј је радио и на спасавању одраслих из логора и на њиховом распоређивању по домовима његових епархиота.