Ђурђиц - слава Новог Сада

Ђурђиц - слава Новог Сада
Ђурђиц - слава Новог Сада
Ђурђиц - слава Новог Сада
Ђурђиц - слава Новог Сада

На дан славе Новог Сада, празник Обновљења храма светог великомученика Георгија, 3./16. новембра 2011. године, предстојатељ Цркве Божје у Новом Саду и Бачкој, Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин др Иринеј, свештеноначалствовао је евхаристијским сабрањем верних у Саборном храму у Новом Саду.

Честитајући свим житељима богоспасаваног града Новог Сада њихову славу, Епископ Иринеј је у својој архипастирској беседи рекао да је данашњи литургијски спомен обновљења храма светог Георгија везан за древну заједничку историју Цркве, за лик светог угодника Божјег, који је у поштовању и на хришћанском Истоку и на хришћанском Западу, али и међу муслиманима, нарочито на Блиском Истоку и Светој Земљи. Подсећајући сабране да је пре неколико година и у Градској кући, благословом Цркве и заједничком молитвом, достојно обележена слава, Владика Иринеј је изразио жаљење што актуелни представници градских власти оправдавају своју нецрквеност и несаборност такозваном приватном и затвореном прославом славе града. Благодарећи Господу што никада није мало оних који отворенога срца прослављају свете Божје угоднике, у отвореним храмовима и домовима, Епископ Иринеј је изразио наду да ће и они који живе у заблуди и незнању, у пометености умова и савести, бити просветљени.

На светој Литургији, Епископ Иринеј рукоположио је у свештени презвитерски чин ђакона Игора Игњатова, сабрата храма Светих Кирила и Методија на Телепу и службеника Епархијског управног одбора Епархије бачке.

За ревност у свештенопастирској служби, као и за савесно вршење својих дужности, Владика Иринеј је одликовао протојереје Миливоја Мијатова и Недељка Зубовића правом ношења напрсног крста.

Сабрању у Светогеоргијевском храму, поред монсињора Ђура Гашпаревића, бискупа сријемског, присуствовале су и многобројне личности из јавног живота Новога Сада.

Преузвишени монсињор Гашпаревић честитао је Епископу Иринеју и данашњим свечарима, житељима Новог Сада, њихову славу.

У оквиру прославе градске славе, у новосадском Студију М, Црквена општина Нови Сад организовала је у свечану академију под називом Радуј се, мучениче Георгије!

Извор: Епархија бачка