Добитница београдског филмског Гран прија код Патријарха српског

Млада иранска уметница уручила прилог за пострадале храмове и децу са Косова и Метохије

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле примио је јуче, 7. априла 2004. године, у Патријаршијском двору у Београду госпођу Судабе Бабагап, двоструког лауреата управо завршеног 51. Београдског међународног фестивала краткометражног и документарног филма. Наиме, млада иранска редитељка је освојила Гран при, а њен филм “Нојева барка”, оцењен је најбољим од стране оба фестивалска жирија, домаћег и међународног, тако да јој је додељена и Златна плакета Београд за најбољи филм међународног такмичарског програма.

Изражавајући благодарност Његовој Светости Патријарху на пријему, госпођа Бабагап је истакла да је Бог исти за све и да Бог позива све људе на мир, те да су је посебно ожалостиле вести о уништавању хришћанских храмова и манастира на Косову и Метохији. Исто тако, с обзиром на то да је као дете доживела страхоте ратних страдања, састрадава са српском децом које су жртве ратних сукоба. Из тог разлога она је Патријарху српском Г. Павлу уручила део новчане награде коју је добила као најбољи фестивалски аутор и замолила га да тај прилог буде искоришћен за обнову неког од порушених храмова и српску децу пострадалу на Косову и Метохији. То је прилог и свих народа који живе у Ирану, муслимана и хришћана. Уметница је замолила Његову Светост да овај прилог схвати као символ, на онај начин који је Нојева барка била символ спасења света. Они који уништавају цркве или џамије нису ни прави хришћани ни прави муслимани, а цркве и џамије поред тога што су превасходно места молитве и обраћања Богу, су и места на којима је људски дух, кроз уметност и архитектуру, достигао највише узлете. Због тога уништавање цркава и манастира на Косову и Метохији представља велики губитак за уметност, културу и цивилизацију.

Свјатјејши Патријарх Г. Павле је, у свом обраћању, нагласио да му је част што је упознао једну успешну младу уметницу из иностранства, којој су на првом месту правда, мир и слобода за све људе и народе. Захваливши јој се на прилогу, како њој лично, тако и народу Ирана, пожелео је да сними још филмова чија ће тема бити мир, слобода и правда. Као верујућим људима, то нам је и обавеза, нагласио је Патријарх.

Пријему је присуствовао и директор Културног центра Ирана у Београду.

Филм "Нојева барка" је, по речима председнице међународног жирија Доминик Овре, изузетно остварење, готово песма, ауторка је радила не само речима, већ и сликом и звуком, није ишла лакшим путем. То је поетска прича, испричана савршеним визуелним језиком, која говори о олупинама некада моћних бродова заувек заустављених у дугогодишњем ирачко-иранском рату на граничној реци између две зараћене земље.

Млада уметница, које се, поред филма бави поезијом и сликарством истиче да нове визије света, љубави, хуманости, то је нешто што је најважније за већину редитеља у Ирану. Немамо најновију технологију, али ирански филм сигурно има много нових, неистрошених идеја, излавила је двоструки лауреат фестивала.