Добри резултати на свим мисионарским пољима

Добри резултати на свим мисионарским пољима
Добри резултати на свим мисионарским пољима
Добри резултати на свим мисионарским пољима
Добри резултати на свим мисионарским пољима

Дводневно заседање Епархијског управног одбора и Епархијског савета Епархије ваљевске

У 2014. години Епархија ваљевска бележи нарочите успехе на пољу харитативне делатности. Посредством парохијских свештеника, чланица Кола српских сестара и активиста Светосавске омладинске заједнице, најугроженијим становницима, из редовних епархијских фондова, континуирано су пружани различити видови материјалне помоћи - новчана средства, храна, одећа, обућа, хигијенске и друге потрепштине. Катастрофалне последице мајских поплава умногоме су успешно саниране захваљујући подршци епархијској хуманитарној акцији, чији је иницијатор био Епископ ваљевски г. Милутин, коју су упутиле Митрополија аустралијско-новозеландска, Митрополија црногорско-приморска, као и епархије Аустријско-швајцарска, Бачка, Нишка и друге епархије Српске Православне Цркве. На братској љубави и састрадалности, Епархија ваљевска им и овом приликом благодари, истакнуто је, поред осталог, на овогодишњем заседању Епархијског управног одбора и Епархијског савета Епархије ваљевске, одржаном 9. и 10. фебруара 2015. године у Епархијском дому.

Од повратка веронауке у наставу основних и средњих школа Србије, одзив ученика у Епархији ваљевској је изванредан. У години за нама, проценат изјашњавања ђака за овај изборни предмет бележи благи пораст те тако у основним школама он износи 85, односно 77 одсто у средњим школама, обзнанио је начелник Центра за веронауку Епархије ваљевске протојереј Милан Ристивојчевић.

Заседање је по обичају отпочело призивом Духа Светога у капели Светог Јована Крститеља у Владичанском дому, који је служио секретар Архијереја ваљевског свештеник Саша Максимовић. Потом, разматрани су и усвајани извештаји епархијских служби, као и низ питања од значаја за духовни живот овдашњег верног народа.

Како је већ наведено, 2014. година била је испуњена обиљем плодоносних подухвата на свим мисионарским пољима у Епархији ваљевској. Исцрпан и квалитетан извештај о делатности Епархије ваљевске за 2014. годину сачинио је и поднео архијерејски заменик архимандрит Петар (Радуловић). У име Кола српских сестара, учињено је презентовао духовник чланица свештеник Игор Илић. Успешну годину рада бележе и Радио Источник и Светосавска омладинска заједница, чије су резултате представили протођакони Слободан Алексић и Дарко Крунић. Такође, високо су оцењени рад епархијског благајника протојереја-ставрофора Живојина Петровића и рачуноиспитача протојереја- ставрофора Михаила Павловића, а њихови извештаји једногласно усвојени.

Наравно, успеси у претходној, обавезују на нова постигнућа у години пред нама, закључено је за трпезом љубави у парохијском дому Храма Светог Георгија у Новом насељу, чије је свештенство било одличан домаћин члановима ЕУО и ЕС.

Владика Милутин - дирљиве речи благодарја владики Лаврентију

У тренуцима сумирања постигнутог, братска нам љубав налаже да заблагодаримо онима који су пре нас на овом простору чинили добра у славу Господа, а на свеколику корист верног народа.

- Управљајући Епархијом шабачко-ваљевском, Владика Лаврентије поставио је овде чврсте темеље богоугодних дела. Формирањем Епархије ваљевске, ми смо наставили да радимо, осећајући његову братску љубав ових девет година. Неизмерно сам му благодаран за све што је учинио и на тој љубави, коју нам и данас пружа - поручио је свом претходнику Владика Милутин, у дирљивом обраћању за трпезом у парохијском дому Храма Светог Георгија.

Ј.Ј.

Извор: Епархија ваљевска