"Добро дошао, бели оче!"

"Добро дошао, бели оче". Овако су патријарха александријског Теодор дочекали у сваком селу и граду Патријаршије. Деца, млади људи, старији чекали су да се сретну са Блажењејшом патријархом, да добију његов благослов, да разговарају с њим, поделе са њим своје проблеме и јаде, питају га за савет. Патријарх показује своју љубав у свакој прилици. Воли децу, брине се о њиховој будућности и, према томе, чини све што је у његовој моћи да побољша њихов живот. Он је свакодневно информисан о њиховим студијама, њиховим радовима, али и о раду институција и школа.

Прошло је тридесет година од средине јуна, када је данашњи патријарх александријско и све Африке (тада је то био архимандрит Теодорос Хорефтакис, такође познат као Николаос Хорефтакис), хиротонисан за епископа Кирине; хиротнисоа га је патријарх Партеније.

У интервјуу грчком листу Ортходокс Алитхиа (Православна истина), поводом 30-годишњице архипастирске  службе у Африци, рекао је да је путовао свуда, чак и у најудаљенија села. Истакао је да је и даље оптимиста и да клечи само пред Богом како би Му захвалио на оном што му је великодушно даровао. Како је рекао у интервјуу, током тридесет година архијерејске службе ни за шта се не жали. Недостајала му јер само мајка, јер није имао другог рођака поред себе током новог службовања.

„Надам се да ће се пандемија ускоро окончати и да ће авио-компаније поново летети тако да могу бити уз своју паству“, рекао је. Поред тога, осврнуо се на недавне тврдње о ширењу новог вируса корона и на полемику око Светог причешћа. Изјавио је: „Толико година примам свету Причест на исти начин са другима, пијући из истог путира и, хвала Богу, апсолутно ме ништа није узнемирило. То је велика тајна Божје љубави.“

Гледајући у будућност, александријски Патријарх изјавио је да чини све што је у његовој моћи да уложи у образовање народа: „Имамо штампарије и, према томе, наша је намера да преведемо много књига на локалне језике. Међутим, не можемо се похвалити хигијеном у народу. Улажемо велики напор да деци пружимо питку воду, “рекао је Блажењејши.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)