Добротворна акција „Будимо људи“

Добротворна акција „Будимо људи“
Добротворна акција „Будимо људи“
Добротворна акција „Будимо људи“
Добротворна акција „Будимо људи“

Богословија Светог Саве из Београда и Основна школа „Алекса Шантић“ из Калуђерице организују добротворну акцију „Будимо људи“ за Дечје одељење Института за онкологију и радиологију Србије. Иницијатор акције је Анита Илић, професор верске наставе у Основној школи „Алекса Шантић“. Акција се састоји из три дела:

Први део чини рецитал „Небеска литургија“ Светог владике Николаја Велимировића, коју су реализовали ученици Основне школе „Алекса Шантић“ и ученици Богословије Светог Саве у Парохијском дому храма Светог Саве у Београду, пред Преосвећеним Епископом топличким Арсенијем, свештенством и верним народом.

Други део чини рецитал „Први светски рат из приватног угла“ који ће бити изведен  21. априла 2016. године у 19 часова у крипти храма Светог Саве у Београду. Тематика овог рецитала јесте Први светски рат из угла оних људи који су Голготу и страдања Великог рата доживели лично. Програм ће садржати ратна писма, чланке  из „Српских новина“ које су излазиле на Крфу у периоду од 1916. до 1918. уз вокално извођење песама хора Богословије Светог Саве. Приредба ће бити пропраћена изложбом докумената, препискама и фотографијама из Архива Српскке Православне Цркве.

Трећи део акције биће продајна изложба украшених васкршњих дрвених јаја која ће бити организована на Лазареву суботу, 23.априла 2016. године на платоу испред храма Светог Саве и испред цркве Светог Марка. Јаја су украшавали ђаци Богословије, ОШ „Алекса Шантић“, проф. Горан Јанићијевић и Јелена Хинић, доцент са  Академије СПЦ  за уметност и консервацију, са својим студентима.

Захваљујемо се свим људима добре воље који ће својим прилогом помоћи и који овим путем на најбољи начин сведоче своје православље, испуњавајући речи блаженопочившег патријарха Павла „Будимо људи“.