Добротворна акција српско-руске школе у Чикагу

Добротворна акција српско-руске школе у Чикагу
Добротворна акција српско-руске школе у Чикагу
Добротворна акција српско-руске школе у Чикагу
Добротворна акција српско-руске школе у Чикагу

Почетком великог васкршњег поста покренута је велика добротворна акције Академије Свети Сава, јединствене српско-руске двојезичне школе при Саборном храму Светог Васкрсења Христовог у Чикагу, за прикупљање средстава у циљу куповине нове школске зграде.

Академија Свети Сава је прошле године обележила 15. годишњицу рада као званично призната основна школа од стране Департмана за просвету државе Илиној, а због континуираног раста у броју ученика нови простор је постао неопходан.

Благосиљајући добротворну акцију, надлежни архијереј Његово Преосвештенство Епископ новограчаничко-средњезападноамерички г. Лонгин је рекао: -У сваком периоду поста се подсећамо да је чињење добрих дела подједнако важно за наш духовни раст, као и сам пост и молитва. Док нас пост и молитва укрепљују у нашем односу са Богом, доброчинством делимо те благослове са нашим ближњима и заиста их размножавамо и дајемо им да расту. Ова акција је јединствена прилика, да током овог Великог поста у ишчекивању победоносног Васкрсења Господњег, учинимо нешто значајно овде и сада.

Нова школска зграда укупне корисне површине од 1.700 м2 и на парцели од 83 ара омогућиће Академији да знатно повећа број ученика као и да прошири образовни програм и ваннаставне активности. Поред модерно опремљених учионица, предвиђено је да школска зграда има и своју капелу за богослужења и литургије на којима деца учествују у склопу наставе.

Важност овог пројекта је објаснио старешина Саборног храма Светог Васкрсења Христовог протојереј др Дарко Спасојевић. -Заиста не видим значајнију мисију за нашу Цркву у дијаспори од те да у литургијском, светотајинском окружењу Цркве можемо да понудимо младима једно динамично, двојезично образовање које је квалитетно и конкурентно са најбољим школама на овом подручју, рекао је прота Дарко.

Академија Свети Сава је започела свој рад 2001. године као двојезична српска школа, т.ј. српски језик се не предаје као 'страни' једном или двапут недељно већ се од прилике пола наставе сваког школског дана обавља на српском. У сарадњу са Епархијом средњезападноамеричком Руске Заграничне Цркве, 2009. године Академија је увела и руски програм по истом принципу. Оба језичка програма су сертификована од стране Управе за образовање државе Илиној на основу Закона о двојезичности из 2015. године, а школа је примаоц бројних признања и награда институција из Републике Србије, Републике Српске и града Чикага.

Цена за куповину нове зграде износи 1.250.000$, а трећина од тог износа је већ прикупљена или обећана од локалних добротвора. Сви добротвори или институције који желе да помогну или да се даље информишу о овом значајном пројекту моју посетити сајт: www.ssabuildingfund.com - где се уплате могу извршити путем сајта.

Управа повереника Академије Свети Сава унапред захваљује свим донаторима и доброжелатељима на њиховим молитвама и помоћи да овај историјски пројекат успе.

Извор: SSA School Board