Добротворна вечера за обнову цркве Светог Јована Крститеља

Добротворна вечера за обнову цркве Светог Јована Крститеља
Добротворна вечера за обнову цркве Светог Јована Крститеља
Добротворна вечера за обнову цркве Светог Јована Крститеља
Добротворна вечера за обнову цркве Светог Јована Крститеља

 

Вологонг - У циљу прикупљања прилога за велики подухват реновације и фрескописања храма Светог Јована Крститеља у Волонгонгу 16. фебруара 2014. године у центру за приређивање свечаности „Портофино" одржана је успјешна добротворна вечера.

Велика сала „Портофина" била је испуњена парохијанима и пријатељима цркве Светог Јована и српског народа у граду Волонгонгу. Од уважених гостију српска православна заједница је имала част да дочека градоначелника Волонгонга г. Гордона Брадберија, посланика у парламенту Новог Јужног Велса гђу Норин Хеј, посланика у Федералном парламенту г. Стивена Џонса, предсједника Мултукултурног вијећа аустралијске регије Илавара г. Кена Хабака, протонамјесника Немању Мрђеновића, као и пароха протосинђела Јефрема Абасија и црквени одбор Антиохијске православне парохије Светог Илије у Волонгонгу.

Иначе, у складу са приједлогом Црквеног одбора, а по одобрењу Годишње скупштине Црквене општине Светог Јована Крститеља у Волонгонгу и благослову Његовог Преосвештенства Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске г. Иринеја, а пред прославу четрдесетогодишњице освећења храма (извршеног 10. октобра 1976. године) приступило се остварењу овог историјског пројекта довршења светог храма.

Мора се истаћи да повод за почетак реновације није била само прослава поменутог 40-годишњег јубилеја (који ће се одржати октобра 2016. године) већ и само трошно стање црквене грађевине. Црква је просто вапила за обновом и по мишљењу грађевинских стручњака потребно је замијенити кровни цријеп, подове, врата, те ради очувања планираних фресака, измјестити горионике за свијеће.

Иако се граћевинским пословима већ приступило, ова добротворна вечера била је такође прилика да се наш народ сретне и сусретне те подробније упозна са радовима који тек предстоје. Исто тако, парохијанима и пријатељима цркве Св. Јована понуђена је прилика да се својом конкретном жртвом и прилогом уграде у живу грађевину Христа Богочовјека. Тако су прикупљена значајна средства за наставак радова. Многи су учинили жртву и дали свој прилог за цркву: гђа. Светлана Петковић је приложила новац за електричне инсталације и освјетљење, а ова вечера ће нарочито остати упамћена по томе што храм је добио и своје нове ктиторе. Наиме, Црквени одбор је претходно утврдио да ће сваки који приложи суму од 20.000 долара и више, у љетопис и помјаник цркве бити унесени као ктитор. Приложивши управо ту суму брачни пар г. Момир и гђа Душанка Вукоман из Сиднеја остађе по томе трајно упамћени у овом парохијском храму.

И на крају, захвалност је исказана свима који су подржали ову вечеру од: локалних и државих власти преко нових ктитора па све до посљедњег и најмањег приложника. Ипак, захвалност која долази од људи, иако важна, није најзначајнија. Зато, нека ријечи из Литургије Светог Василија Великог буду молитва свих нас за ктиторе, приложнике и помагаче цркве Светог Јована Крститеља у Волонгонгу: „Господе, награди их твојим богатим и небеским даровима: даруј им умјесто земаљских добара - небеска, уместо привремених - вјечна, умјесто пролазних – непролазна".

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска