Добротворни пријем за обнову Хиландара у породичној резиденцији Принца Чарлса

Добротворни пријем за обнову Хиландара у породичној резиденцији Принца Чарлса
Добротворни пријем за обнову Хиландара у породичној резиденцији Принца Чарлса
Добротворни пријем за обнову Хиландара у породичној резиденцији Принца Чарлса
Добротворни пријем за обнову Хиландара у породичној резиденцији Принца Чарлса

На лични позив Његовог краљевског височанства принца од Велса, игуман Свете српске царске лавре Високопреподобни архимандрит Методије посетио је Велику Британију и учествовао у добротворном пријему посвећеном обнови Хиландара од последица великог пожара.Скуп се одржао 28. јула 2011. на краљевском имању Хајгроу (Highgrove), званичном породичном дому ЊКВ принца од Велса.

Пријем је организован као део акције „Chilandar Appeal" Друштва пријатеља Свете Горе из Велике Британије. На донаторском скупу је било присутно око 100 званица из Велике Британије, Европе и Сједињених Америчких Држава, међу којима и десетак угледних припадника српске дијаспоре. Присутни су били и проф. др Владета Јанковић, амбасадор Србије у Ватикану и Бранимир Филиповић, отправник послова амбасаде Србије у Великој Британији. У пратњи игумана Методија су били јеромонах Исаија Хиландарац, монах Ромило Хиландарац и директор Задужбине Светог манастира Хиландара, Миливој Ранђић. Приход од акције је намењен опремању радионице за конзервацију икона и рукописа по којима је Хиландар познат у светским оквирима и који представљају један од најзначајнијих делова његове непроценљиве ризнице.

Након катастрофалног пожара 2004. ЊКВ принц од Велса је упутио лично писмо подршке братству манастира Хиландара, наводећи том приликом да свако ко има осећај за лепо, не може да не буде погођен страдањем Хиландар. Принц је имао прилику да посети Хиландар пре пожара, 12. септембра 2003. и том приликом изразио велико дивљење према лепоти и вредности његове баштине.

Будући да је отац принца од Велса, ЊКВ војвода од Единбурга, члан грчке краљевске породице и пореклом православац, рођен на Крфу,на свог сина је пренео љубав и интересовање за богату православну духовност и уметност. Посебну пажњу су посветили Светој Гори Атонској као јединственом месту у коме се више од хиљаду година чува древни поредак манастирског живота настао још у време Источног римског царства - Византије. Принц Чарлс је велики љубитељ старина и познавалац многих светских култура.

Његова приврженост овим вредностима и пажња коју приликом редовних посета Светој Гори указује православној култури, тенденциозно су представљени у у неким британским листовима као намера да пређе у православну веру, уз нетачну информацију да је за обнову Хиландара приложио милион евра.Тачно је да је принц Чарлс, уз свог оца, почасни члан Друштва пријатеља Свете Горе у Великој Британији и да активно доприноси и подржава његов рад. Што се тиче Хиландара, заједно са осталим члановима и пријатељима Друштва учествује у акцији „Chilandar appeal" где је у свим фазама давао свој примерен прилог.

Сусрет игумана Хиландара и принца Чарлса

У току пријема принц Чарлс се посебно задржао у разговору са игуманом Светог манастира Хиландара архимандритом Методијем. Заинтересован за бројне детаље у вези са радовима принц је потврдио да прати ток Обнове Хиландара и изразио задовољство што се она одвија према плану. Игуман Методије је представио последње активности на Обнови Великог конака изражавајући наду да ће бити довољно средстава и енергије да његово Западно крило буде довршено до краја године. Просторије за конзервацију предвиђене су у Западном крилу, а помоћ која се у трећој акцији принца од Велса и британског Друштва пријатеља Свете Горе буде прикупила усмериће се за опремање ових важних јединица.

Британски престолонаследник се занимао за будуће пројекте и очување континуитета у реконструкцији Хиландара. Интересовао се како на Обнову и живот манастира утиче економска криза и да ли су српска и грчка влада у могућности да помогну овако значајан пројекат. У разговору је закључено да је поред незаобилазне државне помоћи у овако значајним пројектима изузетно важна приватна иницијатива и шира друштвена одговорност, нарочито у време кризе. У том светлу принц Чарлс види и активности Друштва пријатеља Свете Горе и свој лични допринос, јер духовне и културне вредности Свете Горе и Хиландара надилазе границе и локални значај.

У току разговора пажња је усмерена и на питање усаглашеног решавања конзерваторских задатака на очувању наслеђа и духа којим је Хиландар одисао упоредо са традиционалним и савременим потребама у животу манастира. Будући да је принц од Велса лично посвећен одрживом развоју и органском узгајању, игуман Методије је објаснио да је одржање Божије творевине један од важних принципа у Обнови Хиландара и да је манастир део своје енергије и средстава уложио у подизање винограда и обнову маслињака који треба да омогуће и допринесу обнови и очувању хиландарске баштине. 

На крају разговора Принц је изразио наду да ће ускоро поново имати прилику да посети Свету Гору и Хиландар, а игуман Методије му је поручио да је као осведочени пријатељ светогорске монашке заједнице и Хиландара добродошао гост. Хиландарски игуман је у знак захвалности домаћину скупа ЊКВ принцу од Велса, поклонио графику Хиландара, рад непознатог аутора из Москве из 1757. године.

О имању Хајгроу и Принчевој фондацији

Пријем је одржан на имању Хајгроу у Глостершеру, делу поседа Војводства од Корнвола, наследног имања британских престолонаследника. Принц Чарлс је ово имање учинио личним домом своје породице од тренутка када га је купио 1980. и посвећено је укључен у његово уређење и развој. Хајгроу је окружен бројним вртовима и баштама, посебно дизајнираним и осмишљеним у складу са филозофијом принца Чарлса да је боље живети и стварати са природом него радити против ње.

Пријем за Обнову Хиландара одржан је у Кући у воћњаку која је наменски саграђена и служи потребама добротворног рада. Поред Обнове Хиландара гости су имали прилику да купе пригодне сувенире и домаће производе са фарме Хајгроу имања у малој продавници чији целокупан приход служи за подршку раду Принчеве фондације, групе добротворних установа којима председава Принц од Велса и које су посвећене бројним циљевима међу којима је и заштита културног и природног наслеђа.

Друштво пријатеља Свете Горе и помоћ Хиландару

Председник друштва пријатеља Свете Горе је Његово високопреосвештенство митрополит диоклијски Калист (Вер). Поред осталих, патрон друштва је и Његова Екселенција амбасадор Србије у Ватикану (претходно у Лондону) проф. др Владета Јанковић, који је и члан управе Друштва пријатеља Свете Горе из Београда. Добротворни пријем који је одржан 28. јула 2011. у врту краљевског имања Хајгроу представља трећу фазу пројекта за помоћ Хиландару „Chilandar Appeal".

У првој фази прикупљеним прилозима, омогућено је подизање нове хиландарске пекаре ван манастирских зидина, будући да је стара потпуно која се налазила у северном делу манастира потпуно уништена у пожару. Скуп је био одржан 6. маја 2004. у резиденцији Бриџвотер хаус (Bridgewater House) добротом домаћина, породице Лацис. Илустровано предавање о Хиландару пре и после пожара одржао је проф. др Владета Јанковић.

У другој фази пројекта, такође на добротворном пријему у резиденцији Бриџвотер хаус, 15. маја 2008., уз пригодан музички програм, о напретку обнове Светог манастира присутне је као и на претходном догађају, упознао проф. др Владета Јанковић. Сав приход друге фазе пројекта био је намењен опремању богате манастирске библиотеке. У оквиру треће фазе приход од акције је намењен опремању радионице за конзервацију икона и рукописа по којима је Хиландар познат у светским оквирима и који представљају један од најзначајнијих делова његове непроценљиве ризнице.

Сусрет игумана Методија и митрополита Калиста

Игуман Хиландара је имао посебно срдачан сусрет са Митрополитом диоклијским г. Калистом. Митрополит Калист рођени је Енглез, дугогодишњи професор Универзитета у Оксфорду на Пимбрук колеџу и председник британског Друштва пријатеља Свете Горе. Захваљујући надахнутом писању о православној вери један је од најпознатијих епископа православне цркве у свету.  Митрополит је свој познати превод „Добротољубља" на енглески започео у Хиландару који је често посећивао.

Извор: www.hilandar.org