Дочек Благодатног огња у Младеновцу

Дочек Благодатног огња у Младеновцу
Дочек Благодатног огња у Младеновцу
Дочек Благодатног огња у Младеновцу
Дочек Благодатног огња у Младеновцу

Током Ваксршњих празника причестио се скоро сваки пети становник ове београдске општине

Најрадоснији хришћански празник је ове године прослављен веома свечано у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице. На Велику суботу, у вечерњим часовима, окупило све више стотина Младеновчана да би дочекали Благодатни огањ из Јерусалима. Огањ су у младеновачку Цркву донели јереј Ненад Марковић, ђакон Небојша Поповић и вероучитељ Саша Костадиновић. „Приђите примите Светлост од Незалазне Светлости, и прославите Христа Васкрслог из мртвих“, речи су Светог Јована Златоустог које су верници испунили чекајући стрпљиво у молитви.

Доласку Благодатног огња присуствовали су и други свештеници архијерејског намесништва младеновачког, који су желели да благослов из цркве Васкрсења Господњег пренесу у своје храмове. Васкршњем богослужењу је присуствовао незапамћен број верника. Неколико стотина верника није било у прилици ни да уђе у храм, већ су богослужење пратили преко разгласа у порти. Важно помена је да се на сам дан Васкрса, као и на Велику суботу причестио скоро сваки пети становник ове београдске општине. Ове бројке, до сада незабележене у Младеновцу, сведоче да интензивна мисионарска делатност и рад са људима у претходне три и по године дају великог плода. Лепоти богослужења допринео је и хор младеновачке Цркве под вођством професорке Олге Свешко.

Након литургијског, заједничарење је настављено у порти где су се верници окрепили након дугог поста. Овим су заиста испуњене речи Светог Јована Златоустог прочитане на пасхалном јутарњем богослужењу: „Стога дакле, уђите сви у радост Господа свога; и први и други, плату примите; богати и убоги, једни с другима ликујте; уздржљивци и лењивци, дан поштујте; ви који сте постили и ви који нисте постили, веселите се данас! Трпеза је препуна, наслађујте се богато сви! Теле је угојено; нека нико не изиђе гладан; сви уживајте у богатству доброте! Нека нико не оплакује сиромаштину, јер се јави опште Царство. Нека нико не тугује због грехова, јер опроштај засија из гроба. Нека се нико не боји смрти, јер нас ослободи Спаситељева смрт: угаси је Онај кога је она држала, заплени ад Онај који сиђе у ад, угорча се ад окусивши тело Његово.“

Извор: Епархија шумадијска