Додељене Нобелове награде за медицину, физику и хемију за 2012. годину

Додељене Нобелове награде за медицину, физику и хемију за 2012. годину

Нобелова награда за медицину за 2012. годину додељена је британском биологу Сер Џон Б. Гурдону и јапанском лекару и научнику Шинји Јаманакију за "откриће да одрасле ћелије могу да се репрограмирају да постану “плурипотентне” (из њих могу настати различите врсте ћелија).  Њихова открића су променила наше схватање развоја ћелија и организама, саопштио је Нобелов одбор за доделу награда.

Нобелову награду за физику за 2012. годину деле Француз Серж Ароше и Американац Дејвид Винеланд за радове на пољу квантне физике, саопштио је одбор за доделу награде.

Ароше и Винеланд су награђени за откриће начина мерења кватних честица без њиховог уништавања, што се раније сматрало немогућим. "Њихови радови могли би да омогуће развој супербрзог рачуна темељеног на квантној физици".

"Можда би квантно рачунање могло да промени наш свакодневни живот на исти начин као што је то класично рачунање направило у прошлом веку", наводи академија.

Американци Роберт Лефковиц и Брајан Кобилка добитници су овогодишње Нобелове награде за хемију за проучавање протеина који омогућавају ћелијама тела да одговоре на сигнале споља, саопштила је Шведска краљевска академија наука.

Двојица научника су престижно признање добили за рад "протеин спрегнутих рецептора". Готово половина свих лекова делују управо на те рецепторе, тако да се очекује да ће сазнања до којих су Лефковиц и Кобилка дошли, помоћи другим научницима да пронађу још боље лекове.

Извор: Nobel.org