Договор о измештању Цркве из Дивича – позитиван пример

Договор представника Српске православне цркве и Исламске вјерске заједнице (о измештању православне цркве са Дивича на Млађевац представља истински позитиван пример толеранције, сагласни су архијерејски намесник зворнички протојереј-ставрофор Видоје Лукић и ефендија Вахид Капиџић. Свака верска заједница у БиХ одредила је једну локацију као позитиван пример међуверске толеранције. Члан Међурелигијског вијећа, испред Српске Православне Цркве, Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Г. Василије одредио је место Дивич-Зворник.

Отац Видоје Лукић и ефендија Вахид Капиџић били су у делегацијама СПЦ и ИВЗ из Зворника које су поводом 16. новембра - Међународног дана толеранције, посетиле Дивич, одакле се измешта црква Светог архиђакона Стефана, а потом и Млађевац, који је одређен за нову локалцију овог православног храма.

"СПЦ овим измјештањем жели да покаже добру вољу да се проблем који је настао у рату ријеши на позитиван начин", рекао је Лукић и додао да се измештањем цркве са Дивича у Млађевац ослобађа локација Исламској вјерској заједници.

Подсећајући да се договором Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског Г. Василија и представника ИВЗ измешта ова црква, Лукић је рекао да је на тај начин СПЦ показала да се сваки проблем може решити на обострано задовољство верника и СПЦ-а и ИВЗ-а.

И ефендија Капиџић сагласан је да је договор о измештању цркве са Дивича позитиван пример који заслужује да се истакне за Међународни дан толеранције.

Он је додао да је сарадња СПЦ и ИВЗ на овом подручју на добром нивоу и изразио наду да ће та сарадња бити настављена и убудуће.

Поред Лукића и Капиџића присутни су били и представници Међурелигијског вијећа свештеник Вања Јовановић, госпођа Оливера Јовановић и надлежни свештеник у Зворнику протојереј Раде Тешић.

Извор: Епархијазворничко-тузланска