Договорено одржавање Трећег билатералног међуверског дијалога Србије и Индонезије

Министар правде Републике Србије Никола Селаковић примио је у петак 8. маја 2015. Његову Екселенцију амбасадора Републике Индонезије у Београду Харија Кандоуа поводом договора о одржавању Трећег билатералног међуверског дијалога Србије и Индонезије. Испред Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама сусрету је присуствовао директор др Милета Радојевић који је био шеф државно-верске делегације на Другом билатералном међуверском дијалогу Србије и Индонезије у Џакарти 2013.

Састанку су присуствовали и и Видја Парсаоран Гултом, шеф политичког одељења Амбасаде Републике Индонезије у Београду, Јозеф Виктоарианус Арјоно преводилац и службеник Амбасаде Републике Индонезије у Београду, Гордана Стаменић, помоћник директора Управе са сарадњу с црквама и верским заједницама, Никола Савић, шеф кабинета министра правде, Јована Стојиновић, саветница за међународну сарадњу у Управи која је одређена као особа за контакт и координатор Трећег билатералног међуверског дијалога Србије и Индонезије и Милица Вучковић саветница за медије у Министарству правде.

Министар Селаковић је пожелео добродошлицу амбасадору Кандоу и истакао да Србија жели да настави успех у међуверском дијалогу са Индонезијом. Захвалио се на подршци Индонезије у ставу да неће признати једнострано проглашену независност такозване Републике Косово. Казао је да је Република Србија поносна на пријатељство и добре односе са Индонезијом, као највећом муслиманском земљом на свету и истакао да је циљ Републике Србије пут ка европским интеграцијама али да истовремено жели да негује традиционална пријатељства са исламским земљама и земљама које нису у Европској унији. Селаковић се осврнуо на вишедеценијску добру сарадњу Србије са црквама и верским заједницама истакавши да је то не само српска традиција него и карактеристика нашег народа који је увек показивао уважавање за вернике различитих вероисповести.

Амбасадор Кaндоу је изразио задовољство и подвукао чврст став Републике Индонезије да неће признати једнострано проглашену независност такозване Републике Косово. Амбасадор Кандоу је такође поновио да Влада Републике Индонезије високо цени резултате успеха Првог и Другог билатералног међуверског дијалога са Србијом који су одржани 2011. у Београду и 2013. у Џакарти. За Индонезију, истакао је он, као највећу муслиманску земљу на свету, наставак сарадње са Србијом и одржавање Трећег билатералног међуверског дијалога Србије и Индонезије је од изузетног значаја.

Директор Радојевић се придружио речима добродошлице и исказао задовољство ради наставка одржавања међуверског дијалога. Потврдио је спремност Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама да и овога пута учествује у припреми међуверског дијалога. Др Радојевић је понудио сву помоћ из домена рада Управе која се односи на контакте са верским поглаварима, представницима високошколских верских установа ради реализације постигнутих договора о размени студената и предавача Универзитета у Београду и Универзитета Шариф Хидајатула у Џакарти. Исказао је убеђење да ће Трећи билатерални међуверски дијалог учврстити добре односе и да ће Србија у будућности бити спона за сарадњу Индонезије са земљама Европске уније.

Шеф политичког одељења у амбасади, господин Гултом истакао је да је наставак одржавања међуверског дијалога са Србијом од изузетног значаја. Нагласио је да је боравак државно-верске делегације Србије у Џакарти 2013. дало индонежанској јавности потпуно нову слику. Присуство државно-верске делегације Републике Србије и одржавање међуверског дијалога, како је нагласио он, Влада Републике Индонезије прогласила за највећи успех у овом пољу. Државно-верска делегација је уверила верске поглаваре у Индонезији да проблеми са којима се Србија сусретала у претходном периоду нису верске већ искључиво политичке природе. То је, како је нагласио Гултом, од изузетног значаја за наставак давања подршке Србији за очување територијалног интегритета.

Присутни су се усагласили да тема Трећег билатералног међуверског дијалога буде „Млади у интеркултуралном и међуверском дијалогу: перспективе, могућности, изазови“. Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама је задужена за координацију активности између Србије и Индонезије у погледу организације Трећег билатералног међуверског дијалога.

Министар Селаковић, амбасадор Кандоу и директор др Радојевић су се сложили и потврдили да чврсто верују да ће Трећи билатерални међуверски дијалог Србије и Индонезије веома допринети учвршћивању добрих односа наше две пријатељске земље и народа као и њиховом даљем унапређењу.

Извор: vere.gov.rs