Доксологија поводом дана независности Републике Грчке у Патријаршијском двору

Његова Светост Патријарх српски Г. Павле је началствовао доксологијом, уз саслуживање грчког и српског православног свештенства, данас, 25. марта 2004. године, у Патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог, у част Дана независности Републике Грчке.

Обраћајући се грчким и кипарским дипломатским званичницима и војним аташеима, Његова Светост је говорио о грчком устанку који је довео до слободе грчког православног народа, потсећајући да сви људи заслужују слободу, правду и мир.

Осврћући се на недавне трагичне догађаје на Косову и Метохији Свјатејши Патријарх је изразио дубоку захвалност грчким војницима који су храбро бранили православне светиње.

На очинску поруку Патријарха српског је одговорио Његова Екселенција амбасадор Републике Грчке Мајкл Спинелис, нагласивши да је овогодишња прослава Дана независности Републике Грчке у сенци трагичних догађаја на Косову и Метохији.

После доксологије представници дипломатског кора Грчке и Кипра, свештенство Српске и Грчке Православне Цркве, и званичника Заједнице Србија и Црна Гора, положили су венце на споменик Риге од Фере, грчког јунака из грчко-турских ратова, који је мученички пострадао у Небојшиној кули, испод Калемегдана у Београду.