Документарац о пуковинку Рајевском

Документарац о пуковинку Рајевском
Документарац о пуковинку Рајевском
Документарац о пуковинку Рајевском
Документарац о пуковинку Рајевском

Ученици Основне школе „Бубањски хероји” из Ниша које предводи професор историје Ђорђе Бојанић и вероучитељ ђакон Дејан Јовановић снимили су занимљив документарни филм о Руском пуковнику Рајевском. Кроз дугогодишњу српско-руску школску сарадњу приказано је место где је страдао руски пуковник Рајевски. Снимање је обављено у цркви Свете Тројице (Руска црква) и манастиру Свети Роман. Овај документарни филм је титлован на руском језику.

Ддокументарац је реализован са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија. Братска Русија пружила је велику помоћ Србији у српско-турском рату 1876. године када је у Србију дошло око 4.500 руских добровољаца, на челу са генералом Михаилом Григоријевичем Черњајевим, који је заједно са легендарним пуковником Николајем Николајевичем Рајевским храбро бранио Србију од Турака.

Том приликом погинуо је пуковник Рајевски недалеко од Алексинца. Ту је сестра убијеног пуковника Рајевског саградила дивну спомен цркву Свете Тројице, и посветила је легендарном пуковнику Рајевском, који је био велика инспирација грофу Толстоју за његов роман „Ана Карењина“.

Ученици ове школе, који су чланови малог хора Бранко, певали су руске песме у цркви Свете Тројице (Руска црква) и манастиру Свети Роман које је предводила професорица музичке културе Наташа Миљковић.

Велики допринос овом документарном часу дали су свештеник отац Влајко Грабеж, књижевник Љиљана Хабјановић Ђуровић.

Видео можете погледати на следећем линку:
https://www.youtube.com/watch?v=YSgGmQ6sel4&ab_channel=DejanJovanovic

Извор: Епархија нишка