Документарно-играни филм о животу аве Jустина Ћелијског

У Ваљеву се ових дана завршава снимање документарно-играног филма о животу и раду о. Јустина Поповића, који је годинама био духовник у манастиру Ћелијама код Ваљева. Редитељ овог филма је ђакон Ненад Илић, који је већ режирао документарни филм о Светом Владики Николају.
Најављено је да ће филм о једном од највећих српских духовника и богослова премијерно бити приказан 25. марта 2007. године.

Филм ће карактерисати бројне изјаве савременика аве Јустина, а уједно ће бити први целовечерњи православни филм у којем ће компјутерска и електронска средства бити у служби Предања. Овај филм ће поред биографског о ави Јустину описати и цео историјски период у коме је ава живео. Биће то прича о Србији и Српској Цркви од светских ратова до данас. Кроз живот аве Јустина биће приказане све страхоте кроз које је прошла Српска Православна Црква у XX веку.

Отац Јустин (Поповић) рођен је на празник Благовести Пресвете Богородице (25. марта, по старом календару) 1894. године, у Врању, од побожних православних родитеља Спиридона и Анастасије. Световно име Благоје добио је по празнику на који се родио. Основну школу Благоје завршава у Врању, да би се потом, положивши пријемне испите највишом оценом, уписао у деветоразредну Богословију „Свети Сава" у Београду (1905-1914). Посебан утицај на Благојев духовни и образовни развој извршио је велики учитељ Свети Владика Николај, који је посебно запазио и ценио његову љубав према богословљу и несумњиву књижевну даровитост.

Одмах по избијању Првог светског рата Благоје Поповић позван је у војску и, као богослов, распоређен у болничку чету при војној болници „Ћеле кула" у Нишу. Крајем 1914. преболео је пегави тифус; од 8. јануара 1915. поново је на дужности болничара у Нишу, све до повлачења са српском војском према Косову и, затим, преко Албаније.

У православном храму у граду Скадру, уочи Светог Василија Великог, З1.децембра 1915/1.јануара 1916. године, архимандрит Венијамин (Таушановић), потоњи владика браничевски, постригао је младог богослова Благоја Поповића, заједно са Миланом Ђорђевићем, каснијим Епископом Далматинским Иринејем. Млади монах узео је име Светог Јустина Мученика и Философа.

Упокојио се у Господу у дан свога рођења, лицем на Благовести 1979. године. Испраћен је свенародно од мноштва српског свештенства и народа и од већег броја православних, Грка, Руса, Француза, јер је од многих њих, а нарочито од светогорских монаха, још за живота сматран за светитеља. До данас већ има преко десет икона са његовим светим ликом, у Србији, Грчкој, Француској, Америци, а светогорски монаси и други православци написали су му и тропар, кондак и друге делове Службе. Његов гроб крај манастирске цркве у Ћелијама постао је место поклоништва за многе побожне душе, за православне широм Балкана, Европе и Америке. Благодатна препорођајна чуда на његовом гробу и по његовим молитвама већ су забележена, а очекује се и његово скоро свечано уношење у календар Светих Српске и васцеле Православне Саборне Цркве.
Опширно житије аве Јустина можете наћи на адреси: http://www.bsn.org.yu/celije/avva/zitije.html

ЦИКЛУС ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „АВА ЈУСТИН"

Манастир Ћелије и „Двери српске" организују циклус јавних пројекција дугометражног документарног филма „Ава Јустин", који се недавно појавио са благословом Његовог Преосвештенства Епископа Ваљевског г. Милутина а у продукцији манастира Ћелије. На трагу успеха и стандарда филмског житија који су постављени са прошлогодишњим филмом „Свети Николај Српски" у продукцији Српске православне црквене општине Берлин, урађен је нови филм о једном савременом српском светитељу. Реч је о архимандриту Јустину Поповићу, једном од највећих свеправославних теолога и духовника у XX веку и, уз Владику Николаја Велимировића, најважнијој личности Српске Цркве у протеклом столећу.

Филм траје 120 минута, а сценарио и режија изнова су поверени врхунском православном уметнику ђакону Ненаду Илићу, који је, у сарадњи са истом екипом као из филма „Свети Николај Српски", направио ново ремек-дело. Филмски колаж о личности и светом примеру Јустина Ћелијског направљен је из низа сведочанстава његових блиских пријатеља и ученика, како из Србије тако и из иностранства, и бројне документарне грађе која је остала иза овог готово нашег савременика (упокојио се 1979. године).

Овим поводом из штампе је изашло поновљено издање тематског броја часописа „Двери српске" (број 22, 2/2004), који је у целини био посвећен Светом Јустину Новом. Темат садржи избор из дела у распону од првих, друштвено активних младалачких текстова између два светска рата до најзрелијих предсмртних завештања, као и кратко житије и чуда овог српског светитеља новог доба.

Филм се може набавити преко манастира Ћелије на телефон 014 291 715, као и на пројекцијама које ће уследити широм Српских земаља, а цео приход, према завештању о. Јустина, иде за изградњу нове цркве Светог Саве у манастиру Ћелије. Тематски број часописа „Двери српске" посвећен оцу Јустину можете наћи преко наших канцеларија у Београду и Нишу или на пројекцијама филма. Сви заинтересовани за јавне пројекције филма „Ава Јустин" и „Свети Николај Српски" у Србији или Српским земљама и Расејању могу се јавити канцеларијама нашег удружења у Нишу и Београду.