Донација Светог писма Новог завета и Православног молитвеника Министарству одбране и Војсци Србије

Удружење грађана Библијско друштво Србије, уз благослов Српске православне цркве, донирало је Министарству одбране и Војсци Србије 4.000 примерака Светог писма Новог завета и исто толико примерака Православног молитвеника.

Тим поводом у Великој ратној сали старог Генералштаба данас су се окупили највиши представници Министарства одбране и Војске Србије и Српске православне цркве.

Према речима министра одбране Братислава Гашића, иако постоји историјска и традиционална веза у изградњи модерне српске државе и њене војске, ни једно ни друго не могу без вере.

- Вера у Бога је оно што нас спаја. Војно свештенство код нас има своју традицију и увек су црква и војска били уз свој народ и кроз векове пролазили добро и зло – нагласио је министар Гашић додајући да су припадници Министарства одбране и Војске Србије небројено пута показали да желе да уче и да их није стид када нешто и не знају, а да је ово прилика да се из светих књига научи нешто ново.

- Потврда културног идентитета доприноси ослобађању човека и народа у целини. Буђењем и развијењем афинитета према култури и културним вредностима развија се жеља за личним и националним стваралаштвом - истакао је Гашић додајући да одбрана културних вредности није могућа без познавања нацоналних и духовних вредности.

Министар одбране је изразио уверење да ће Свето писмо, уз своје место у војним библиотекама, наћи пут до срца припадника Министарства одбране и Војске Србије православне вероисповести.

Изражавајући захвалност свима који су допринели данашњој донацији, Његова светост патријарх српски господин Иринеј истакао је да реч о великом дану јер се нашој војсци, која брани своју отаџбину, светиње и све што је највредније за један народ, дарује кодекс божанског закона.

- Имамо много закона, и војска има своје, а ово је један закон изнад свих, један свеопшти, свељудски закон, божији закон, који је учинио да се наша данашња култура и претходна темеље на том закону – истакао је патријарх Иринеј, подсећајући да је у време када је он служио војни рок у Мостару, војницима био забрањен одлазак у цркву, а данашња донација је очекивани моменат који је у складу са, како је рекао, духом свих промена у нашем народу.

Патријарх је указао да то није никакава новина, јер многе армије света у хришћанским земљама су незамисливе без једне такве књиге као што је Нови завет.

- На овај начин смо се сви вратили к себи, нашој култури и историји, важном фактору у животу, који нас је мотивисао и храбрио, давао виши смисао нашем положају да бранимо светиње једног народа – поручио је патријарх Иринеј.