Донаторска вечера за градњу храма на Палама

Благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја, у Палама ће у суботу, 27. августа, бити организована донаторска вечера на којој ће се покушати прикупити потребна средства за изградњу храма посвећеног Сабору светог архангела Гаврила у Палама.

Према ријечима архијерејског намјесника сарајевског протојереја-ставрофора Миомира Зекића у овој фази изградње настоје се обезбједити средства да се храм покрије и заштити од пропадања.

Он је истакао да се храм гради у фазама, од којих су урађене четири, и да ће градња потрајати још неколико година.

„Имамо стално акцију прикупљања добровољних прилога и свакога мјесеца скупимо одређену суму новца коју искористимо за градњу", рекао је Зекић и додао да су времена  тешка, али да се нада да ће на донаторској вечери бити скупљено довољно средстава да се храм покрије.

Зекић је нагласио да су на донаторску вечеру позвани људи из политичког врха Републике Српске /РС/, града Источно Сарајево, општине Пале, као и  привредници из  РС.

"Попут својих предака и ми ћемо се окупити да разлучимо претежније од спореднога, вјечно од пролазног и да још једном посвједочимо да смо досљедни баштеници немањићке славе и јунаштва, државотворства, крститељства и просвјетитељства " – нагласио је Зекић.

Он је поручио да храм подижемо за спас своје и душа својих предака и потомака, за слободарску душу Срба овога краја и њихову постојаност у свом имену и правослованој вјери.

Зекић је истакао да парохијани желе да буде направљен већи храм, јер је постојећи, који је изграђен прије 102 године, мали да прими све вјернике.

Према његовим ријечима, идеја о градњи храма јавила се још за вријеме протеклог рата, а поново ју је покренуо митрополит Николаја, по чијем се благослову и приступило њеној реализацији.

Подсјетио је да су радови на изградњи  храма почели 21. августа 2008. године, а исте године на празник Светог Јоакима и Ане, 22. септембра, митрополит Николај освештао је темеље.

Извор: Митрополија дабробосанска