Донаторска вечера за завршетак градње саборног храма на Палама

По благослову Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Николаја на Палама је у суботу, 27. августа, уочи великог православног празника Узнесења пресвете Богородице одржана донаторска вечера за завршетак изградње Саборног храма посвећеног Светом архангелу Гаврилу.

Вечери, чији је мото био "Изградимо храм да би храм изградио нас", присуствовао је велики број гостију из политичког, привредног и јавног живота Републике Српске /РС/, на челу са предсједником господином Милорадом Додиком.

На донаторској вечери прикупљено је више од 200.000 КМ, од чега је 100.000 КМ обезбједила Влада РС, а 25.000 КМ господин Додик.

Присутнима СЕ на донаторској вечери, по благослову митрополита Николаја, обратио протојереј-ставрофор Миомир Зекић, истакавши да храм на Палама подижемо за спас своје и душа наших предака и потомака, за слободарску душу Срба овог краја и њихову постојаност у свом имену и православној вјери.

"Попут својих предака, окупили смо се да покажемо да је слободарски народ Пала задужбинарски, да још једном посвједочимо да смо достојни насљедници оне златне гране немањићког задужбинарства, захваљујући којој, као Срби и православци, на вијеки вјеков, постојано претрајавамо своји на своме, знајући ко смо, одакле долазимо и куда идемо", рекао је Зекић.

Зекић је истакао „да смо се окупили да разлучимо претежније од спореднога, савјечно од пролазнога, словесно од профанога, и да још једном посвједочимо да смо достојни баштиници немањићке славе: јунаштва, државотворства и просвјетитељства; да будемо достојни баштиници светитеља наших и градитеља непролазних вриједности; да посвједочимо истину да је и српски народ Пала, између слободарских гора Романије и Јахорине, народ – задужбинар“.

„Градимо Богу храм, а себи задужбину и вјечан спомен. Окренимо се својој Цркви, јер ћемо само тако оставити трајне трагове нашег живота на овим просторима, као достојни синови и кћери наше светосавксе цркве и вјере“ – нагласио је Зекић.  

Он је истакао да је до сада у изградњу храма уложено око 900.000 КМ, а да је потребно још око 800.000 КМ да би се храм покрио и у њему могла одржавати служба.

Додик је рекао да му је жеља да храм буде покривен до 21. новембра наредне године.

„Српски национални идентитет треба да буде ојачан, а један од кључних елеманата за то је Црква. Жеља нам је да у оквиру Цркве буду изграђена обданишта и школе и друге установе", рекао је Додик.

Начелник општине Пале Слободан Савић нагласио је да изградња храма „чини круну напора да сачувамо нашу вјеру, традицију и нацију".

Извор:  Епархија дабробосанска