Допринос Свете Горе европској традицији

Конференција посвећена „Доприносу Свете Горе религиозном и интелектуалном предању Европе“ одржана је почетком јула у Салзбургу. Ову конференцију је организовао Светски јавни форум „Дијалог цивилизација“. Учесници ове конференције били су: бивши генерални секретар Савета Европе, Валтер Швимер, представници пријатеља Свете Горе, Институт за православне хришћанске студије, Амстердамски центар за православно богословље, представници јавних и државних органа, представници римокатоличке цркве и цркве Енглеске, представници научних заједница као и клирици из Руске, Грузијске и Грчке цркве као и из других православних цркава и братства из манастира са Свете Горе.

На почетку конференције је прочитана порука Митрополита Илариона која гласи: „Европска цивилизација постоји захваљујући хришћанству, а њене основне вредности, начин размишљања и морални закон који су вековима преовладавали потичу од јеванђелске мисије Христових ученика, мисије која је обухватала све народе тадашње екумене... Свест о доприносу који је Света Гора дала верском и моралном предању Европе довела нас је до важног задатка – да јединствен свет Свете Горе сачувамо за будуће генерације. Тај свет су начиниле руке вишенационалних монашких заједница које живе посебним начином живота“.

Архимандрит Јефрем, игуман Манастира Ватопед, једног од највећих манастира на Светој Гори, у свом обраћању је истакао да „савремени човек, који је изузетно напредовао у технолошким и економским достигнућима, не успева да пронађе свој унутрашњи мир а то је присуство Христа у нашим срцима. Света Гора је место мира, покајања, скромности и радости као посебно стање светости које је плод присуства Духа Светога“.

Током ових седница, учесници конференције су једнодушно говорили о очувању једиственог статуса Свете Горе, о потреби да се избегне претварање Свете Горе у слободну туристичку зону као и да се очува самосталност унутрашњег живота манастира.

Валтер Швимер, председавајући Међународног одбора Дијалога Цивилизација је истакао да је „Света Гора важна за културно наслеђе читавог света али је она на првом месту битна за духовно и инетелектуално наслеђе Европе. Из тог разлога је неопходно да то место буде заштићено“.

Извор: Православље